Странни погребални ритуали по света

Югоизточна Азия

В по-голямата част от Югоизточна Азия, покойниците са погребвани в областите, в които са живели и работили. Обичайно е да се видят големи каменни паметници в средата на поляна за паша на крави.

Виетнамците при традиционно погребение оставят дебели пачки с фалшиви пари под скалите на тези паметници, така че починалият да си купи каквото има нужда по пътя към следващия живот.

В Камбоджа и Тайланд, дървени “къщи на духове” са разположени в предната част на почти всяка къща – от най-бедните домове до най-богатите имения. Това са местата, където храна и напитки се оставят периодично за душите на починали роднини.

Източна Африка

Масаите от Източна Африка са наследствени номади, които вярват в божество, известно като Енкай, но това не е едно същество.

Енкай е термин, който обхваща земята, небето, и всичко, което живее по-долу. Това е трудна за разбиране концепция за западни умове.

Извършването на погребални церемонии е запазено за най-важните приживе хора, като знак на уважение, докато обикновените хора са просто оставяни на открито. Масаите вярват, че мъртвите тела са вредни за земята. За тях, с приключването на живота човекът просто изчезва и считат, че няма задгробен живот.

Кирибати

На малкия остров Кирибати починалият не се погребва най-малко три дни и най-много дванадесет – в зависимост от статута на покойния в обществото – колкото по-голямо влияние е имал, толкова повече дни. Приятели и роднини се сбогуват правейки дарове от местно растение.

Няколко месеца след погребението тялото е ексхумирано и черепа отстранен, след това бива намазан с масло и полиран, а останалата част от останките отново погребани.  Традиционно островитяните държат черепа на един рафт в дома си и вярват, че бог Накаа приветства духа на покойника в северния край на острова.

Хаваи

На Хавайските острови, традиционно погребение се извършва в пещера, където тялото се намества в ембрионална поза с вързани ръце и крака да го държат по този начин, след това се покрива с кърпа, направена от кората на черница.

Костите се считат за свещени и се смята, че имат голяма мощност. Много пещери в Хаваи, все още съдържат тези скелети, особено по протежение на бреговете на Мауи.

Морско погребение

Тъй като по-голямата част от нашата планета е покрита с вода, погребение в морето отдавна е приета погребална церемония за моряци от цял свят.

По международното право, капитанът на всеки кораб, независимо от размера на плавателния съд или националност му има власт да проведе официална служба за погребение в морето.

При традиционното погребение се използва голям чувал, който се натъпква с камъни или други тежки отломки.

http://akropolbg.eu

HTML код на статия

Автор: gbrezin


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар