Строителство на басейни с бетонна чаша

Басейните с бетонна чаша (бетонна отливка, която оформя басейна) са най-престижните и най-популярните басейни. Те са най-дълготрайни и солидни, а също и най-скъпи. Басейни с бетонни чаши се строят както на открито, така и в закрити помещения. Когато се строи на закрито най-добрият вариант е ако в помещението предварително, още на етапа на проектиране на сградата, е било предвидено да има басейн. Когато се строи бетонен басейн на открито, преди началото на проектирането и строителството задължително се извършва проучвателна дейност по отношение на видът на почвата, наличието на подпочвени води и други. При проектирането на бетонен басейн задължително трябва да се предвиди и свободно пространство около басейна, което трябва да се покрие с водоустойчиво покритие. Пространството около басейна трябва да бъде направено така, че да не се хлъзга и да има лек наклон в посока, обратна на басейна.

Поради сложността на задачата е необходимо и проекта за бетонен басейн и самото строителство на басейна да се извършат от опитни професионалисти.

След като са избрани мястото и формата на басейна и е приключило проектирането на басейна, следва да започне строителството, което се извършва в следните етапи: изкоп с необходимата дълбочина и форма – ръчно или машинно копаене; изграждане на формата за отливане на бетона – кофраж; полагане на арматурата; изливане на бетона; полагане на специални елементи по дъното и стените на басейна; махане на кофража; мазилка и облицовка на басейна.

Има съществени разлики при строителството на бетонни басейни в закрити помещения и на открито. При строителството в помещения  например има голямо значение дали басейнът се строи заедно със строежа на зданието или басейнът ще бъде изграждан в здание, чието строителство вече е напълно завършено. Най-добър е вариантът, при който басейнът е предвиден още на етапа на проектирането на зданието и се строи заедно със самото здание. При строителство на басейни на първия или партерния етаж във вече построени сгради трябва да се внимава дъното на басейна да не се окаже под фундамента на сградата, за да не доведе това до повреждане на носещата конструкция на зданието.

При строителството на басейн на открито изкопните работи и изграждането на бетонната форма са значително по-лесни. Трябва да отбележим, че преди началото на изграждането на кофража, поставянето на арматурата и отливането на бетона, под основата на басейна, на дъното на изкопа, трябва да се прави насип от пясък с дебелина няколко десетки сантиметра. Трябва да се подчертае и още една особеност – при полагане на арматурата, в пресечните точки на арматурните пръти не бива да се правят заварки. Вместо чрез заваряване, арматурните пръти се връзват със стоманена тел. Заваряването разрушава микроструктурата на метала, а това е предпоставка за появата на корозия, разрушаване целостта на арматурната мрежа, а по-късно – и на бетонното легло на басейна. Самият кофраж, чрез който се придава желаната форма и дебелина на бетонното легло на басейна, може да бъде както метален, така и дървен. Самият бетон, който се излива в кофража, трябва да бъде с много добро качество, с висока якост и водонепроницаемост. Според якостта и хидроизолационните си свойства бетоните се разделят на класове и за строителството на басейни се използват бетони от средните или високите класове.

Водонепроницаемостта на дъното и стените на басейна се постига не само със специални типове бетон. Извършват се цяла гама дейности, които имат за цел да оздравят чашата на басейна и да я направят водоустойчива. Например след отстраняване на кофража, дъното и стените на басейна се измазват със специални мазилки и смеси за изглаждане и заздравяване. Например често в качеството на хидроизолационни материали се ползват акрилни и епоксидни смоли, както и специални изолационни смеси, наричани “проникващи изолации”. Ако дъното и стените на басейна сключват прав ъгъл, по ъглите се поставят специални уплътнителни ленти.

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар