Термопанели от “Фригопан” – видове и основни качества

Термопанелите са строителни елементи, които в последните години все повече се налагат в съвременното строителство. Термопанелите са плоскости с различни размери, направени от два листа ламарина, между които има изолационен материал. Поради тази особеност на направата им много разпространено е и означаването им като сандвич панели. Изолацията, вложена между формованата ламарина, може да бъде различна. Фирма „Фригопан“ ООД предлага термопанели с пълнеж от минерална вата, полиуретан и стиропор. Фирмата работи с панели на фирмите KAMARIDIS GLOBAL WIRE SA и MoT Panels. Предлага също и панели собствено производство.

В зависимост от приложението им термопанелите от каталога на фирмата се делят на два вида: покривни и стенни. Освен класическия тип термопанели с трапецовидни гънки на ламарината „Фригопан“ предлага и покривни панели тип керемида. Използването на този вид панели дава възможност за комбиниране на висока степен на топлоизолация, която по принцип сандвич панелите осигуряват, с добра визия. Което е още един плюс в полза на термопанелите пред класическите строителни материали.

Друг вид термопанели от каталога на фирмата са прозрачните поликарзонатни покривни панели. Те също имат отлични изолационни качества. Предимството при тях е, че осигуряват и светлинна пропускливост.

Стенните термопанели се използват за облицоване на стени, направа на вътрешни стени и окачени тавани. Панелите могат да се монтират чрез странично допирно фиксиране или чрез вътрешно  фиксиране към конструкцията.

Термопанелите са предпочитан строителен материал за изграждане на големи промишлени здания като складове, логистични центрове, промишлени и индустриални халета, супермаркети. Причината най-вече е, че сандвич панелите позволяват тези големи сгради да бъдат построени за изключително кратки срокове. В класическото строителство винаги е нужно да се предвижда техническо време за съхнене и втвърдяване на материалите. Строежът с термопанели разчита преди всичко на сглобавяне – първо на метална конструкция, към която впоследствие се закрепват панелите. Веднага след монтирането на панелите и окомплектовъчните профили постройката е не само визуално завършена, но и готова за експлоатация.

Друго предимство на термопанелите е, че с тях строителната конструкция е доста по-лека в сравнение с класическите монолитни сгради. От своя страна това позволява да се спестят средства от изграждането на дълбоки основи.

Високата степен на топлоизолация, която осигуряват термопанелите, е най-добре известното им качество. Сграда, построена от термопанели, се отоплява или охлажда значително по-лесно и бързо. Това е голямо предимство, когато става дума за поддържане на температура, нужна за определен работен процес, в големи помещения. Именно заради добрите си топлоизолационни качества термопанелите са наложени като материал за изграждане на хладилни помещения и подвижни камери.

 

 

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар