Тиксо и лепенки – tikso.bg

Опаковъчните ленти – тиксо са структурирани от два основни слоя – носещ слой, често наричан основа, и лепилен слой. Основата от своя страна може да бъде от различни материали – BOPP за опаковъчните ленти, PVC за висока здравина, текстилен за специални приложения и други. Лепилата също могат да бъдат няколко вида – естествен каучук (солвент) се използва при високо качественото тиксо за различни приложения и повърхности – характеризира се с висока адхезия. Изкуствения каучук (хотмелт) е модерен вид лепило, което търпи бурно развитие през последните години – налага се успешно в страни с по-умерен климат. Няма мирис и залепя силно върху метал, хартия и след залепяне на стайна температура издържа при отрицателни температури, екологична производствена технология. Създадено е за залепяне на малки кашони, не лепи добре върху дърво, стъкло и се отлепя при високи температури. Третият вид лепило е акрилното, на водна основа – характеризира се с силен, неприятен мирис. Отлепя се при намокряне и се използва основно за производство на ниско качествени лепенки предимно в Азия.

Всички видове лепило, които се използват за производство на самозалепващи ленти са чувствителни на натиск и не е необходимо да се нагряват или обработват по друг начин за да залепнат здраво, нужен е единствено лек натиск върху лентата след поставянето и.

От носещия слой – основа се определя здравината на тиксото. Типични стойности за повечето опаковъчни ленти в България са в рамките на 25-28 микрона дебелина на носещия слой. При някой специални видове тиксо достига до 40-50 микрона, като може да бъде подсилен по различни начини – нишки от фибростъкло, специален материал и други.

Лепилният слой от своя страна определя адхезивните свойства на тиксото. Силата на залепяне, отлепяне от различни повърхности. Устойчивост на влага, температурен диапазон на употреба, шум при развиване и други.

Хартиеното тиксо е друго разновидност на самозалепващите ленти – при него основата е хартиена. Съществуват хартиени тикса с лепило на базата на естествен каучук и на базата на изкуствен каучук. Използват се в строителството, автомобилната индустрия и ремонта дейности и в опаковането.

Има и специални основи, които също са на базата на хартията, които са екологични търпят 100% преработване, като не замърсяват околната среда, като се преработват заедно с кашона, върху който са залепени.

Тиксото на база на естествен каучук и акрилното тиксо на водна основа се произвеждат на големи съоражение – производствени линии, които изискват изключително засилени мерки за безопасност в производственото помещение поради лесната запалимост на използваните материали. Изкуствения каучук е тиксо с значително по-модерна технология за производство, но пък е с ограничено приложение.

HTML код на статия

Автор: evstatiev


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар