Учене на английски във Великобритания

Ученето на език в чужда страна, когато е цел на пребиваването, е много полезно и резултатно. Едва ли има по-добро място, където човек да изучава английски от Великобритания. Ако имате възможност да заминете за курс по английски в Обединеното кралство, не я пропускайте. В Лондон има доста колежи за изучаване на английски и голяма част от тях се намират на централната улица  Oxford Street.

Ако сте заминали с тази цел в Англия, непременно ще успеете да подобрите английския си. Дневно учене в колежа, после разговори в магазините, в обществения транспорт и в различните институции – това са все места в които ще слушате много различни видове английски език и ще можете да практикувате знанията си. Огромен плюс за научаване на езика ще е говоренето само на английски, докато сте на Острова.

Съвсем другояче стоят нещата, обаче, когато човек замине да работи, надявайки се да научи между другото, чужд език. Много от хората, които заминават за Великобритания, за да работят си мислят, че ще научат също толкова лесно английски, някак между другото, че едва ли не и самото дишане на английски въздух помага да проговориш бързо е добре –  и тръгват съвсем неподготвени за това, което ги очаква.

Реалността е съвсем друга. Нашите работници много често живеят на Острова в квартири с други българи, гледат българска сателитна телевизия, четат български вестници онлайн и търсят работа сред българи, основно в български сайтове, като www.easteads.co.uk който е за българи и източно-европейци.

Това продължава така до момента, в който разберат, че на други места, където работят британци, може да получат по-голямо заплащане за същата извършена работа.

Тогава пред тях се изпречва основният им проблем: не владеенето английски.

Времето в чужбина е пари – както това, което емигрантът използва за работа, за да припечели повече паунди, така и това, което използва, за да се възстанови и да си отпочине след работа – и отново да е работоспособен.

В този цикъл работа и почивка, повечето хора трудно намират допълнително време за учене. В различните райони на Англия има и доста безплатни курсове, които намаляха значително с влизането на България в ЕС. В повечето случаи са само на компютър, дори в българското посолство в Лондон организират такъв всяка събота http://infozauk.com/ai1ec_event/безплатен-курс-по-английски-език-стар/?instance_id=1027

От дългогодишния си опит в Обединеното Кралство, мога да ви посъветвам: не се хващайте на това хоро и не тръгвайте без грам английски език. Отделете време в България, запишете поне тримесечен курс, научете основите, подгответе се с материал за самообучение поне за няколко месеца –  и чак тогава тръгвайте за чужбина.

Похарчените пари за курс и време по него в България ще ви се отплатят стотици пъти във Великобритания. Ще намерите по-лесно работа и, вероятно, по-добра работа, ако владеете добър английски.

В Англия винаги може да продължите с обучението си, ако имате желание. Има български сайт за образованието и изучаване на английски в  UK – името му е www.obrazovanie.co.uk

Четенето на книги на английски език, съобразени с нивото ви, докато пътувате, примерно, в метрото, гледането на английска телевизия или слушане на английско радио, също са добър  начин да усъвършенствате английския си език. Смята се, че владеете добре чужд език, ако почнете да мислите и сънувате на него.

Опитайте се да използвате английски във всекидневни ситуации, когато броите нещо, правете го на английски, а не на български. Старайте се да използвайте повече английски тълковни речници, вместо българо-английски.  Използвайте всяка възможност, за да говорите, дори и да не сте сигурни, че ще кажете това, което искате, правилно – говоренето се усъвършенства чрез повече говорене.

HTML код на статия

Автор: naskomj


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар