Чеджу – една примамлива дестинация за любителите на Южна Корея

Островът от вулканичен произход Чеджу е разположен само на 85 километра разстояние от крайбрежието на Южна Корея и е столица на главния остров Чеджудо. Сравнително малко познатия на обикновения турист остров има площ от 1840 кв.км. Сред местните корейци се слави като идеално място за младоженци. Любителите на приключения идват тук, за да се запознаят отблизо с уникалните вулканични тунели и будистки храмове, като най-известният такъв е Ятехеонса, който впечатлява с масивната си камбана. Друга известна природна забележителност е 23 метровия водопад Джеонгбанг, който предлага отлични условия за гмуркане.  Наоколо има и чудесни плажове с фин пясък, привличащи десетки посетители през лятото. Няколко термални извора с гореща вода са чудесно допълнение към пейзажа на вулканичния остров.

Жителите на Чеджу живеят сравнително независимо и дори разговарят на свой  собствен диалект.  Тук жените са на особена почит сред местните. И има защо. Съществува една особена група жени-гмуркачи наречени Хеньо (Haenyeo), които със завидна лекота и без водолазен костюм преодоляват дълбочината  от 19 метра, за да събират водорасли и миди. Това е традиция, която жените спазват поколения наред.  Според правителство в Чеджу и музея Самда, жените Хеньо са особено уважавани заради тяхната смелост и непоколебимост. Днес те са добре образовани и могат лесно да си намерят работа. Поради високата опасност от нападения на акули, все по-малко момичета поемат по стъпките на своите майки и баби. Според официалната статистика от 2009 година от 5406 жени-гмуркачи, 65,8% са над 60 годишна възраст и едва 2% под 30 години. Традиция е жените Хеньо (Haenyeo) да се събират край огън на плажа. Местата край него се определят според техния ранг в групата. Тук те обсъждат ежедневието и дори коментират политически въпроси. Надвечер се гмуркат, за да търсят октоподи, морски охлюви, раковини и морски таралежи.  През годините жените Хеньо са открили и други подходящи за гмуркане места, както в Корея така и в Япония, Китай и дори край руското пристанище Владивосток.

Хеньо (Haenyeo) практикуват с години умението да задържат въздуха си. Според някои те са способни да издържат без въздух 10 минути! Но дори и две, три минути е повече от нормално приетото. Когато достигнат повърхността на водата, те издават особен звук, напомнящ свирене, издишват въглеродния диоксид и поемат свеж въздух.

Хеньо (Haenyeo)  са изключително независими и проспериращи. Някои от тях дори управляват собствен бизнес на острова, притежават ресторанти, където предлагат своя собствен улов за деня. Наричат ги още островните феминистки, корейските майки гмуркачи и дори русалки!

Ето какво още предлага островът на посетителите си.  Тук се намира музеят на плюшените мечета (Teddy Bear Museum). Eкспозициите са изложени в 3 зали, едната от които разкрива 100 годишната история на любимото на милиони хора мече. Могат да се видят мечета не само от различни краища на света,  но и такива, които изобразяват Мона Лиза или са част от „Тайната вечеря” на Леонардо да Винчи.  Втората галерия е събрала творби на някой от най-известните дизайнери в света, както и любими на децата анимационни герои.  Задължителна спирка в музея е „домът” на най-малкото мече в света високо едва 4,5 милиметра! В третата зала мечетата са тематично подредени. Музеят разполага с уютни кафенета и ресторанти за отмора, предлагащи неповторима гледка към острова.

Друга интересна забележителност  е покритата ботаническа градина Иеомижи, в която могат да се видят десетки разновидности на кактуси, цветя, водни лилии. Тук са събрани над 2000 вида редки растения. Градината се посещава не само от туристи, но е и предпочитано от местните място за разходка.

Това, което туристите най-често отнасят за спомен от острова са ръчно изработени бижута от местен черен корал или ръчно тъкани цветни изделия. Любителите на азиатската кухня не бива да пропускат да опитат и местните специалитети приготвени от кисело зеле, познати под името кимчи, сервирано със сладки картофи и чаша вино сожу.

Чеджу има с какво да предложи на посетителите си – красива природа, богата история, морски легенди и истинско гастрономно преживяване, т. е за всекого по нещо!

Места, които трябва да се посетят:

–          Водопадът Джеонгбанг

–          Храмът Ятехеонса

–          Гмуркачите Хеньо (Haenyeo)

Автор: Валерия Жечева

HTML код на статия

Автор: vallari86


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Чеджу – една примамлива дестинация за любителите на Южна Корея, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар