Шини – за всяко счупване има лек

Като медицинско помощно средство шини са се появили за пръв път четири-пет хиляди години преди новата ера. Орнаменти и рисунки в египетските пирамиди свидетелстват как древните лекари обездвижвали счупени кости, предимно на горните и долните крайници, с дървени летви или кора от дървета. Така те фиксирали мястото на счупването, използвайки и платнени ленти, с които омотавали пострадалата част от човешкото тяло.

Войните, които водело човечеството, движели напред и развитието при шините. В обозите даже предварително приготвяли наръчи от дървени летви, за да могат бързо да приготвят шини. С появата на желязото то се превърнало в основен материал за шините – можело да се огъва, да приема формата на наранената част от тялото. Стигнало се дотам, че вече предварително се изготвяли шини за различни части на тялото, основно за горни и долни крайници.

Днес студентите по медицина се потят преди изпит, за да запомнят наименованията на стотици различни шини, изработени от дърво, метал, от пластини или железни мрежи. Пак войната наложила употребата на гипсова превръзка, с която омотавали увредения крайник, предварително фиксиран от шини.

Ако днес влезете в санитарен магазин за шини, ще останете учудени – с предлаганите образци можете да покриете цялото си тяло в шини. При това – произведени от различни материали, с добър естетически вид. Така например, ако имате нужда, можете да си закупите алуминиеви шини за пръст. И ще платите само от около осем до десет лева. Предимството на съвременните шини е, че те позволят да поддържате хигиена на увредената част от тялото, леки са, а материалите, от които са направени, дават възможност безпроблемно да бъде направена и контролна рентгенова снимка.

Доскоро, счупите ли например бедрена кост, в „Пирогов” ви поставяха шини, но за да зарасне правилно костта, ви слагаха на легло и със система от тежести осъществяваха така наречената тракция – издърпване. Днес в ортопедичните клиники трудно ще откриете тези специални легла, тежестите и макарите , които вече може да видите само по филмите.

Краката са тази част от тялото, която най-често е подложена на счупване. Тя е и най-атакуема от вродени деформации – на стъпалото, на тазобедрената става. Спешните центрове се изпълват с хора със счупени крака особено през зимата, когато е ски сезонът, но и най-голямата пързалка по градските улици. Тези шини са крайно необходими, защото счупванията на долните крайници зарастват бавно и крият много рискове до окончателното оздравяване. Ето защо шините се прилагат и през възстановителния период. Все по-рядко обаче ще видите гипсирани хора, подпиращи се на патерици – науката и тук е подала ръка на медицината. Шини, изработени от памучна материя и вградени метални шини, пластични шини, изработени от неопрен, полиестер, ластик ще ви позволят да не се залежавате на легло и да водите относително активен начин на живот.

Шини се използват и при някои заболявания, когато част от тялото трябва да бъде поставена в неподвижно положение. Най-разпространени са шините, които се използват като съставна част за коланите при дископатия.

Шините са незаменим помощник на лекарите и пациентите и при корекция на вродени деформации на крайниците. Без тях са немислими и усилията на стоматолозите. С развитието на науката железните шини, които виждахме често при детска усмивка, са заменени от пластмасови, съществуват вече и такива, които се рекламират като „невидими”.

 

HTML код на статия

Автор: nadyatsvetckova


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар