Язовир Батак

Язовир Батак е място добре познато както на запалените риболовци, така и на хората, които търсят отмора и спокойствие сред тишината на природата. Язовирът се подрежда на шесто място по големина в страната. Водното му пространство се разполага в областта на Западни Родопи. Язовирът е изключително близко до историческия град Батак, Ракитово и известния спа курорт Велинград. В западната част на язовира се намира прочутият курорт Цигов чарк. Така обособената зона е една от най – любимите дестинации както през зимата, така и през лятото.

Язовир Батак е мястото, което може да бъде определено като рай за всички запалени риболовци. За да внесем повече яснота относно възможностите за риболов ще споменем, че във водите на язовира могат да бъдат уловени червеноперка, бабушка, уклей, балканска пъстърва, каракуда, шаран, костур и бял толстолоб. Настаняването на желаещите да опитат късмета си тук може да бъде осъществено в местността „Цигов чарк“. Хотелите предлагат възможности за всеки джоб. Местните ресторанти са отворени от ранна сутрин до късна вечер. В завидна близост до язовирната стена се намира ваканционното селище, познато под името „Дъното“. Практикуването на воден спорт и риболов е изключително улеснено. В селището могат да бъдат наети няколко на брой рибарски лодки, кану каяк, водни колела и моторна яхта. Ако посетителите са твърде разсеяни и са пропуснали да вземат със себе си риболовното оборудване, това не значи, че почивката е провалена. Във ваканционното селище могат да бъдат наети всякакъв вид риболовни такъми. Всички тези възможности определят язовир Батак като водеща риболовна дестинация. Съвсем близо до водното пространство се намира връх Голяма Сюткя. Близостта на язовира до планината предоставя възможности за организиране на пешеходни планински преходи. Заклетите ловджии със сигурност са чували за превъзходните условия за лов, които предоставя Балкана и околността около язовир Батак. На територията на цялата община, съответно заетите в тази област от земеделието полагат грижи за опазването и развитието на няколко ловни стопанства. Зимните месеци не са в състояние да прекъснат потока от търсещите незабравими изживявания. В близост до язовира има изградена и поддържана редовно ски писта. Дължината и е около 1500 метра. Пистата е разделена на участъци за начинаещи и напреднали скиори. През летните месеци от годината, по крайбрежието на язовир Батак могат да бъдат видени куп разпънати палатки. Голяма част от посетители идват за уикенда, за да разпънат риболовни мрежи и въдици. За да се усети истинският дух на природата е необходимо да се прекара поне една нощ под открито небе. Хотелите са за тези, които не могат да се лишат от удобствата на цивилизацията.

Язовир Батак започна да придобива все по – голяма популярност с развитието на идеята за планински и еко туризъм. Туристите започнаха да предпочитат простотата и тишината сред природата пред блясъка и шума на популярните курорти. Риболовът и възможността да се практикуват водни спортове добавиха допълнително очарование към язовир Батак.

HTML код на статия

Автор: Riboloven Atlas


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар