Sandbox ефект

“Пясъчникът” (известен още като Sandboxing или Ефекта на пясъчника, или Наказанието на Google) е името, дадено въз основа наблюдение на начина, по който Google класира уеб страниците в своя индекс. Той е обект на много дебати – за съществуването му се пише от 2004 г. насам, но все още не е потвърдено, като има и няколко изложения за противното.

Sandbox ефект

Според теорията за Ефекта на пясъчника, връзки, които обикновено могат да повлияят на алгоритъма за класиране на Google, а същевременно не подобряват позицията на дадена уеб страница в индекса на Google, може би са били подложени на филтриране, за да се предотврати пълното им въздействие. Някои наблюдения показват, че двата важни фактора, които задействат този филтър, са активната възраст на домейна и конкурентоспособността на ключовите думи, използвани в линковете.

Активната възраст на домейна не трябва да се бърка с датата на регистрация на WHOIS-записите на домейна, а вместо това да се счита от времето, когато Google за пръв път е индексирал страници на домейна. Конкурентоспособността на ключовите думи се отнася до честота на търсене на дадена дума в търсачката на Google, като наблюденията показват, че колкото по-висока е тя, толкова по-голяма е вероятността филтъра на “пясъчника” да заиграе.

Въпреки дългото обсъждане по отношение на този ефект, Google все още не е правил официално изявление по въпроса. Обаче, тъй като “ефектът на пясъчника” почти със сигурност се отнася до набор от филтри, които играят роля в предотвратяването на спам, е малко вероятно Google някога да предоставят информация по въпроса. В един от случаите, обаче, Джон Мюлер от Google споменава, че: “може да отнеме малко време на търсачките да наваксат с вашето съдържание и да се научат да го третират по подходящия начин. Едно е да имаш фантастичен уеб сайт, но търсачките като цяло се нуждаят от малко повече, за да бъдат в състояние да потвърдят това и да класират вашия сайт, съответно и съдържанието му”. Това може да се изтълкува като причината за ефекта на пясъчника.

Google отдавна е наясно, че тяхното дългогодишно използване на линковете като “вот” за класиране на документи в мрежата могат да бъдат обект на манипулиране. През годините Google са картотекирали редица патенти, които се стремят да квалифицират или сведат до минимум въздействието на такава манипулация, която Google нарича “линк спам”.

Линк спамът води началото си от опитите на оптимизаторите за търсачки да манипулират Google за класиране на страници чрез създаване на много входящи връзки към нов уеб сайт от други домейни, които притежават. Някои SEO експерти също твърдят, че пясъчникът се прилага само за силно конкурентни или съществени ключови фрази и може да се неутрализира чрез тясно свързани или така наречените дългоопашати фрази.

Обратен ефект на пясъчника

Твърди се също, че съществува и т.нар. Обратен ефект на пясъчника, според който нови страници с добро съдържание, но без входящи връзки, са временно с повишен ранг(подобно на секция “Нови заглавия” в някоя книжарница, която е по-видна), за да насърчат структурното развитие на Световната мрежа.

David George оспорва твърдението, че Google Sandboxing се прилага за всички нови уеб сайтове, като казва, че твърдението “не изглежда да е произлязло от опит”. Той заявява, че е закупил домейн и е създал нов уеб сайт през октомври 2004 г. и го е класирал сред първите 20 резултати на Google за целеви ключови думи в рамките на един месец. Той твърди, че “никой не знае със сигурност дали пясъчникът на Google съществува”, както и коментира, че “трябва да се съгласува с наблюденията и експериментите на много оптимизатори за търсачки”. Той теоретизира, че пясъчникът “е въвел малко хистерезис в системата, за да се възстанови до известна степен “здравия разум” в резултатите от търсене на Google”.

HTML код на статия

Автор: dobringeorgiev


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар