Апартамент на изплащане или под наем?

Много двойки, които живеят в жилище под наем в един момент започват да си задават този въпрос. Дали не е по-добре парите, които се дават, за да живеят под наем да не се дават, за да имат собствено жилище. Нека разгледаме всички За и Против за наема и за жилище на изплащане.

Когато сте в жилище под наем, всеки месец една определена сума пари потъва, отивайки в джоба на хазяина. Ако трябва да правите преустройство на апартамента, ремонт или някаква промяна трябва да искате съгласието на хазяина. Най-често когато двойка реши да има деца се появява въпроса как да отделят детска стая и самостоятелна спалня, ако апартамента е по-малък. За двама е достатъчна и гарсионера, но дойде ли момента с детето тогава в един момент е необходимо повече пространство. Ако искате да усвоите балкона например трябва да вземете разрешение от хазяина, ако искате да преградите хола, да сложите или махнете интериорни врати, за да се получат две стаи – хол и спалня или по-голямо пространство, също трябва да попитате хазяина. Положителните характеристики на живота под наем е, че не плащате данъци, не плащате нищо, когато се събират суми за ремонт на входа или блока. Ако нещо в апартамента се развали или изхаби за него плаща хазяина (ако не са го счупили наемателите).

От друга страна, ако имате собствено жилище тогава можете да правите каквито промени искате. Ако го купите все още на зелено или преди да е напълно готово, можете да договорите подробности като какви да бъдат вратите за интериора с предприемача. Можете да искате да ви сложат определена настилка на пода, която на вас ви допада, да разширите или стесните прозорците и други интериорни подобрения. Освен това, ако се споразумеете за други интериорни врати цените може да са по-ниски, защото в повечето случаи самите предприемачи имат договорка с производствени фирми за цени на едро. Доста от нещата можете да договорите на по-ниски цени, както и да направите леки корекции и промени по интериорния дизайн, така че домът ви да бъде по ваш вкус и желание.

Но какви са неудобствата при покупка на жилище на изплащане? Първо за жилището плащате една сума, която след като го изплатите става поне с една трета по-висока заради лихвите, които сте платили през годините. Второ всички ремонти са си за ваша сметка, както всички данъци и такси, които събира държавата за апартамента ви. Най-важното обаче е да сте сигурни, че в продължение на целия период на изплащане на жилището вие като двойка ще можете да отделяте месечната вноска за банката. Това означава, че трябва да сте сигурни в работното си място или да сте сигурни в своята компетенция и няма да останете без работа повече от 3 месеца. Поради не добра преценка на последния довод много семейства загубиха дома си, а сумата която е прибрала банката не се връща, а се губи и излиза, че все едно живеете под наем за 20 или 30 години, зависи колко е срока на изплащане) на доста по-висок наем.

HTML код на статия

Автор: summer


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар