АCTA и въпроса за психологията на българските Интернет потребители?

Преди две  години  българският посланик в Япония подписа международния договор ACTA (Anti-Counterfeiting  Trade Agreement), според който тегленето на филми,  музика, книги или други данни обект на авторско съдържание се дефинира като престъпление, равносилно на фалшифицирането на маркови стоки. Спомняте ли си времето, когато всеки ден даваха по-новините как валяци мачкат планини от нелегални дискове ?

Друга клауза в договора декларира, че интернет доставчиците трябва да предоставят достъп при поискване до личните данни на потребителите им, които разпространяват нелегално съдържание.

Този договор е продължение на още няколко  SOPA и PIPA в САЩ, които поставиха под въпрос свободата на словото и достъп до информация в Интернет. Postvai.COM e социална медия, която изследва какво е положението в България по този въпрос. Много е важно да се познава психиката на българите в Интернет, което се превръща във въпрос на националната сигурност.

Естествено преди една година всички скочиха срещу този закон с твърдението, че това е инструмент за тотален контрол в Интернет .  В резултат на това окончателното решение по ратифициране на договора от народното събрание на република България е отложено. Официалната позиция на управляващите е, че предстои изготвяне на единна позиция на европейския съюз, която ние ще приемем.

Дали ще изчезнат торентите?

По скоро не. Едни казват, че те винаги ще измислят по-хитри начини за разпространение и ще оцеляват. Други смятат, че с времето ще станат излишни,  ако се появят законни алтернативи  за набавяне на качествено съдържание без нарушаване на авторските права.  Например чрез малък абонамент или такса да получаваш достъп до целия каталог и той не дава файловете да се свалят, а да ги отваряш в реално време на желаното устройство подобно на Spotify.

Дори в България вече се работи по изграждането на онлайн платформа за гледане на български кинопродукции.

13 % е процентът притежатели на уебсайтове, убедени, че онлайн присъствието им е без грешки в правописа според проучванията на Magus.

Anonymous дето атакуват различни сайтове в Интернет пространството заплашиха сайта на Ватикана, ЦРУ, Пентагона. Използват системата Tor  все едно всеки човек преминава през различни точки.

Удобно ли е да си анонимен?

 

HTML код на статия

Автор: petkodimoff


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар