Батериите – приключение от лаптопа до мотоциклета

Как ще върви животът ни без тях? Само си представете да изкарате цял един ден без батерии. Нека да започнем с това, че няма да можете да използвате мобилния си телефон. И ако денят ви е минал и без него, представете си как сядате на дивана след тежък работен ден. Не можете да вземете дистанционното, за да пуснете своя телевизор или климатик. Вместо това, решавате да използвате лаптопа си. Нека да припомним, че той рядко се използва без батерия. Батериите са основната движеща сила и на вашия автомобил. След като посочихме достатъчно примери за това колко са важни батериите, ще разгледаме няколко интересни факти за тях.

Батериите за лаптопи

Преносимите компютри отдавна са станали най-добрите приятели на работещите хора. Милиони от нас използват компактните устройства. Лаптопите са от съществено значение, когато става дума за работа.

Предшественикът на лаптопа такъв, какъвто го познаваме днес, е изобретен от IBM. През 1986 година компанията нарича компютъра “The PC Convertible”. Той тежи пет и половина килограма и струва около 3500 долара.

С развитието на лаптопите са се развивали и техните батерии. Всеки от нас знае, че лаптопът му е толкова добър, колкото е качествена батерията.

Видове батерии за лаптоп

Първият тип батерия за лаптоп е изработена от никел и кадмий. Тези батерии могат да се намерят в по-старите модели лаптопи. Те могат да се използват само два часа. Освен това, това време започва постепенно да намалява с времето. Освен това батериите от този тип трябва да бъдат зареждани доста повече време.

Следващият тип батерии за лаптоп е никело-метално-хлоридна. Тези батерии могат да се използват малко по-дълго от тези с никел и кадмий. Проблемът тук е, че продължителността на живота им е чувствително по-малка.

Повечето съвременни лаптопи са снабдени с литиево-йонни батерии. Те са изключително леки и имат голяма продължителност на живота. Освен това, зареждането им е значително улеснено. Потребителите не бива да се притесняват за проблеми като презареждането. Те са значително по-тънки от изброените два вида. Това ги прави идеални за ноутбуци. Тези батерии могат да се зареждат от 950 до 1200 пъти.

Мобилните телефони вероятно са още по-важни за професионалния, както и за личния ни живот. Има три различни вида батерии за мобилни телефони.

Литиево-йонните батерии са най-новият вид на батерии. Те имат някои сериозни предимства пред останалите видове батерии за мобилни телефони. И все пак трябва да проверим дали изпълняват задачите си. На първо място, тези компоненти от мобилния телефон трябва да бъдат настроени. Това означава, че в първите три цикъла на зареждания батерията трябва да престои на зарядното в продължение на 12-14 часа. Батерията трябва да се изхаби напълно, преди да започне ново зареждане. Това ще увеличи живота ѝ и ще я направи значително по-ефективна.

NIMH трябва да имат същия цикъл на зареждане първите три пъти.  За тях е важно да се запомни, че те са изключително чувствителни към презареждане. Устройството не може да престоява на зарядно повече от 24 часа. Това може да повреди клетките на батериите.

NICD батериите са най-старият вид устройства. Те почти не могат да се намерят на пазара. Може би някои много стари модели мобилни телефони все още ги използват. Освен това, на тях не може да се разчита толкова много, колкото на най-новия вид батерии.

Ако имате нужда от батерии и искате да ги закупите онлайн, можете да го направите на vikiwat.com.

HTML код на статия

Автор: hrisi.d


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар