Безпилотен автомобил – колата на бъдещето!

Не е тайна, че около милион и двеста хиляди души по света загиват ежедневно по пътищата. Това е по-катастрофално от всякаква болест или епидемия, съществувала  някога. Всички ние искаме да можем да се придвижваме най-вече безопасно.

Гиганти като Google, BMW, Volkswagen, Toyotа от години работят върху разработването на технологии за безпилотно управление на автомобили. Безспорно те ще бъдат много по-безопасни от тези, шофирани от хора, което би спасило милиони човешки животи.

Поради голямата популация в мегаполисите свободното пространство за паркиране, а и за шофиране става все по-оскъдно.  Роботизираните автомобили ще разчитат на данни от GPS, камери, радари и ще бъдат денонощно свързани с интернет. С подходящо смартфон приложение ще можем да си извикваме колата, която ще избегне задръстванията и ще ни закара бързо и безаварийно  до крайната цел, като по пътя ще можем да правим нещата, за които обикновено не ни остава време – да почетем, да хапнем, да си изпием кафето… Без значение е дали ще има свободно парко място пред офиса ни, защото автомобилът ще спре само за да слезем и сам ще се върне на адреса, който сме му посочили.

Това ще намали освен трафика по пътищата и безразборно паркираните автомобили, така и риска от катастрофи, който самите ние създаваме поради разсейване, умора и невнимание.

Звучи като научна фантастика…хаха…но не е. В близките пет години това ще е факт. В Невада, Калифорния и Флорида вече се приеха необходимите промени в законодателството, които позволяват по пътищата им да се движат самоуправляващи се автомобили. Това ще бъде най-голямата автотехнологична революция за последните сто години.

Първият в света такъв автомобил вече е на пазара в САЩ. Казва се Navia, но все още не е готов да се движи по градските улици. Може да се използва за да вози пътници при ненатоварени пътни участъци. Побира до 10 души и се движи с около 20км в час. Струва „скромните“ 250 хиляди долара…

Е разбира се, че повечето хора ще предпочетат класическия метод на придвижване, особено тези извън големите градове, където транспорта е ограничен. Най-вероятно още дълги години ще предпочитаме да притежаваме собствена кола за удобство и комфорт, или да се доверим на rent a car услугата поне докато не се появи услуга, която да предлага по-добро изживяване от това да шофираш сам.

А докато изчакаме този вид услуги, можем с пълно право да се доверим на фирма Тим Ауто Рент/Тeam Auto Rent и да се насладим на разнообразието от автомобили в автопарка и.

 

 

HTML код на статия

Автор: teamautorentacar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар