Българите днес

Като чужденец, живущ в България вече почти цял живот, пътуващ, откриващ света и културите в нея, в тази статия искам да напиша за българския народ.

Обичам България, обичам страната, обичам природата, времето, планините и морето. Това, че родителите ми не са българи, не значи, че аз не се възприемам като такъв. Даже бих казал, че аз съм си българин.

Но днешния българин в моите очи, както и според другите са много по-различни от българите преди време. Много съм горд и впечатлен от българската история. Поклон пред бойците и смелчагите. Но не бойците и смелчагите сега, които чупят стъклата на градския транспорт или рушат името на България сега, а на патриотите, апостолите, хората на историята ни.

Знаете ли всъщност какво виждам? Българите са доста високомерни хора, мислещи се за най-великия народ. Турците са били гниди (а те работят здраво тук), американците били най-тъпите, азиатците пречели, негрите са “жалки цигани”. Но българите, най-добри, най-умни, най най- хубавото за тях. Забравих да спомена, че в тази статия говоря за типичния българин, за мнозинството, защото има много изключения – хора които приемат новото с отворения обятия, смели, предприемащи големи стъпки, работещи здраво в името на любимото си. Та да се върнем за “днешния българин-патриот”, България е номер едно, а какво правят? Имат претенции за работа, плащало им се малко, така че няма да работят като продавач на храна примерно, много било изморително, по-класифицирани са за такива работи, и без това парите са малко. За какво им е да работят за 3лв. на час като разбират от нещо, макар и бегло?! А достойнството им? И ценното им време да ходят в чалга дискотеките и да хвърлят салфетки, и да пият от парите на родителите си?

Живял съм в Германия, Белгия, Швейцария и Холандия, достатъчно за да видя какви са хората там, как работят, как им вървят услугите. Само в България, да поръчам една рекламна табела за магазин ще ми отнеме месец, а аз вече си бях направил дизайна сам, казах им какво да се пише, работата беше почти свършена. Но ах, колко са мързеливи тези хора, непукисти, заети с това да седят и да не правят нищо. Това беше само един пример от много случаи за “сървиз” в България. Не е защото нямаме техниката и таланта, а защото яко ни мързи. Несериозна е цялата работа, от държавното управление до малкия бизнес и малките хора.

“България е по-назад със 100 години от Европа” – напълно съм съгласен. Тук няма да въвлека икономиката. Не знам, как мога да ви убедя, но ще ви препоръчам да попътувате по света и да видите колко е шарен живота, много различни хора, неща които тук гледаме накриво, защото българският народ е ограничен, не приемащ новото, “странното”, другото. Рутината в която се движат хората тук, с черните/сиви дрехи винаги ще намерят време да наблюдават и обсъждат, момичето облечено в жълто палто и червени обувки, не дай си боже, да е чужденка. Били ли сте в Париж, Ню Йорк, Лондон? Има абсолютно всякакви изглеждащи хора, всякакъв ръст, телосложение, раса, различно облечени, различно излъчване. Напълно нормален живот. Докато тук, новото и странното просто не се приема. Силно се надявам, децата ни, които сега учат в чужбина, някой ден да се приберат в България и да работят за тази държава, страна, да я направят по-добра, да приложат наученото си тук и да внесат свежест, нови идеи и нов живот. Без тях, и без “изключенията”, без свободно мислещите хора извън кутията, България е обречена. Разбирам че всички тези изрази, твърдения, думи са много силни, разбирам че ако знаехте кой съм, като излезна щяха да хвърлят камъни по мен, но съм сигурен, че ги има реалистите, не-слепите.

Моля ви се, приемайте новото, доброто, не бъдете ограничение, не прекалявайте с мисълта че вие сте най-най-добрите, продължавайте да се борите за мечтите си и за добрия живот, но не подценявайте никого и нищо.

Обичам България, но не обичам днешния български народ. Бъдете светлината за държавата!

HTML код на статия

Автор: florw


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар