Важността, която носи хидроизолирането на цокъл и подземни стени

Няма по-важно нещо от споделеният опит. Това, което много хора пропускат е, веднъж щом завършат даден проект – било то ремонт или цялостно конструиране, да споделят впечатленията си от използваните продукти, прилаганите технологии, постигнатите резултати и отбелязаните недостатъци и разочарования. Така се губи най-важният ресурс на днешното общество – информираността.

Това, което смятам да направя е да споделя с хората, четящи тези редове, впечатленията си относно една основна точка, която пропуснах, когато реновирах дома, в който живея в момента. След като се нанесох в една доста поостаряла къща, далеч не отлагах момента, в който се наложи да я реновирам. Като цяло имаше доста работа по нея, която ми коства стабилни усилия и време. Може би това е причината, поради която пропуснах важен етап от ремонта – хидроизолирането на приземния цокъл. Много от вас, тук биха си задали въпроса има ли смисъл от изразходване на излишни средства точно за тази дейност. Бързам да отбележа, че средствата, които явно съм спестил от хидроизолация на цокъл, сега се умножиха и ми се налага да влагам повече, отколкото щеше да ми струва хидроизолирането. Тоест – тези средства далеч не са излишни. Цялата дейност по хидроизолация на цокъл и подземни стени се явява възлова точка от цялостния процес. Но защо?

Цокълът може да се характеризира като областта от дадена сграда, поемаща водното налягане в най-голяма степен. Дъждовете, снега, стичащата се вода – всичко влияе негативно на приземния цокъл на дадена сграда. Поради тази причина, хидроизолирането ѝ е от съществено значение. Нека не изключваме и различните дейности, които водят до механично натоварване на тези площи – било то влияние от човешка дейност, различни удари от външната среда, постоянното намокряне и съхнене и т.н. Всичко това може да доведе до сериозно увреждане на цокъла на сградата. А той лежи в основата ѝ.

Когато се изгражда една сграда, всички тези фактори, които вече споменах, трябва да се вземат под внимание. В противен случай, дори и да хидроизолирате своята тераса, балкон, мазе, покрив и т.н., самата сграда, в нейната основа, ще остане силно податлива на външните влияния. А това е ситуация, която неминуемо ще доведе до значителни проблеми в бъдеще. Така че моят съвет е да хидроизолирате цокъла и подземните стени на дадената сграда, защото в противен случай, рискувате да попаднете в ситуацията, в която съм аз.

Както знаете, едва когато се изправим пред същината на проблема, се осъзнава неговата важност. Тоест спестените средства днес, водят до огромни разходи в бъдеще.

HTML код на статия

Автор: artsense


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Важността, която носи хидроизолирането на цокъл и подземни стени, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар