Декоративните мазилки освежават всеки дом

Това лято се бях заел да правя основен ремонт на вилата ми и по този повод се замислих за декоративните мазилки. Ето как стана това.

Стените бяха измазани с варово-циментови мазилки. Бяха изминали близо двадесет и пет години от полагането им. Днес тези мазилки бяха придобили неугледен циментово-сив цвят. Къщата изглеждаше мрачна и студена. Знаех, че варово-циментовите мазилки отдавна са демоде. На пазара днес се предлагаха разнообразни мазилки на основата на различни смоли. Това бяха термо и силикатни мазилки и така наречените благородни мазилки. Те бяха по-трайни и имаха отлични изолационни качества. Знаех обаче, че са особено капризни и се полагат само на много гладка и равна основа.

А старите мазилки на места бяха изронени и дори имаше участъци, засегнати от мухъл. След консултация с майсторите реших, че е добре първо да се реставрират старите мазилки. Да се поизмаже там където са паднали парчета, да се изчистят участъците с мухъл.

Реших, че полагането на външна топлоизолация щеше да реши въпроса и с качественото полагане на нови мазилки. Научих, че днес повечето видове декоративни мазилки се полагат на тънък фин слой върху плоскостите на топлоизолацията. Наистина, правеше ми впечатление, че много съвременни сгради имат задължително топлоизолация. Върху нея се опъвала специална мрежа, после стената се шпакловала. Сега си дадох сметка защо сградите имат такива равни и естетически издържани мазилки. След като реших как ще положа новата мазилка, трябваше да отида и да избера подходящ вид.

Един майстор ме заведе в специализиран магазин, в който се предлагаше богат избор на мазилки. В магазина дори разполагаха с мостри от различно оцветени  мазилки. Обясниха ми, че мострите дават по истинска представа от снимките на мазилки в един каталог. Наистина изборът се оказа труден, защото се предлагаха най-различни мазилки. Трябваше да избера декоративна фасадна мазилка, която се нанася на тънък слой върху равна основа. Реших, че стените на къщата ми ще бъдат покрити с два основни цвята мазилка. Разбрах, че е добре цветовете при декоративните мазилки да бъдат в нюанс без да има „крещяща” разлика между тях.  Бях видял доста къщи, които имаха външни мазилки в топли цветове.

Докато избирах сред многото мазилки, другите майстори се бяха погрижили за закупуване на топлоизолационните пана. Сега оставаше да се пристъпи към същинската работа по фасадата на къщата. Първо трябваше да се монтират изолационните плочи, които се закрепваха със специални дюбели, после върху тях майсторите щяха да опънат фибро мрежа и да шпакловат стената. Така върху съвсем равна и гладка основа можеха да се нанесат новите мазилки – http://www.boro-bg.com/mazilki

 

HTML код на статия

Автор: nadyatsvetckova


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар