Другото лице на качамака

          Другото лице на качамака

          Много страни приемат качамакът като типично за народа си ястие. В това число Балканите, Италия, Франция, Испания, Украйна. Всяка една от тези страни представя това като свое традиционно блюдо и го назовава със свое имеполента /Италия/, мамалига /Румания/, полента/Испания/, кулеша /Украина/, у нас ястието от царевично брашно познаваме като качамак. Истинатае, че Кристофор Колумб се завръща от Америка със стъбло на царевица. Растението е ново за европейският свят. Според Колумб коренните жители на Северна и Южна Америка, използват именно царевично брашно в съчетание с вода, и допълват с различни видове сосове, сирена и прясно уловено месо за прехрана.

          Открита през седемнадесети век и в Европа, за животновъдите и земеделските производители, царевицата се превръща в средство за оцеляванеевтина, лесна закултивиране и съхранение. В Италия в условията на бедност и глад, след прекомерна употреба се смятало, че предизвиква заболяване нареченопелагра“. Причината е липсата на ниацин /витамин В3/, и триптофан (аминокиселина, която не се произвежда от тялото), което води до хроничен недоимък на витамин В3. Липсата на тези съставк и в брашното от царевица, и не съществуващи от други източници води до развитието на болестта. В Италия найуязвими са били найбедните хора в областите Венето, Фриули. 

               За българката в миналото този вид хляб става предпочитан заради бързината, с която се приготвя предвид голямата натовареностмного труд, както и отглеждането на много деца.

                Но колко от нас знаят за влиянието на качамака върху организма в чисто здравословен аспект днес? Ако в миналото се е смятала за храна на бедните сега на Ботуша се счита, че помага за борбата с целулита. Добити от царевица, качамакът съдържа нишесте и въглехидрати, фосфор, калций, калий, магнезий, натрий, витамини A и B. Лесна е за храносмилане, и следователно може да се консумира от деца и възрастни. Мамалигата, на румънски, е добра при спазване на диета, защото дава незабавно чувство на ситост. Добър диуретик е и не предизвиква подуване на корема. Липсата на глутен помага за задържането на вода в организма и по този начин спомага за премахване на целулита. Това е здравословна храна, и ако се яде по правилния начин, може да се използва за всяка диета, освен че се бори и с целулита. Найважното нещо е готовото ястие да бъде придружено от полеки храни, без да се превишава препоръчения грамаж от 150/160 грама брашно.

              В здравословен аспект качамакът е в помощ с излишъка на холестерол в организма. Царевичното зърно е богато на олио, съдържа големи количества ненаситени мастни киселини, които от своя страна способстват за намаляване излишъка на холестерол в кръвта. В 100 грама качамак се съдържа растителни протеини, 4,4 мг, въглехидрати 40,08 мг, мазнини 1,4 мг, фибри 1,3 мг, желязо 0,9 мг, калций 3 мг или 183 ккал.

             Друг интересен факт е, че качамакът е афродизиак, това пък може да направи добър в интимен аспект живота на любителите на тази, колкото антична толкова и съвременна храна. И ако в България царевичното брашно и до днес не може да измести пшеничното по консумация, то в Италия и Румъния качамакът е на почит истински кулинарен специалитет. В Румания найчесто се консумира с яйца, месо сърми, сирена, а италианците с различни калорични сосове, силни на аромат кашкавали.

HTML код на статия

Автор: ANELIA ANGELOVA


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар