Енергоспестяващите крушки трябва да се третират като специални отпадъци

От известно време вече Европейският съюз не позволява производството и вноса на лампи с нажежаема жичка. Затова всеки преглед на постепенното прилагане на тази разпоредба в последните години набляга, че крушките с нажежаема жичка са все още на пазара на някои места. Въпреки докладите, положителното влияние на тези промени върху всекидневния живот на хората е очевидно. Също така природозащитниците най-накрая въздъхнаха с облекчение и също твърдят, че това е стъпка напред към въвеждането на зелената енергия. Но много хора вярват все още, че тази разпоредба на ЕС е повърхностна и отразява по-скоро бюрократичния начин на регулация на Брюксел и истинската политико-икономическа промяна ще отнеме известно време.

Още през 2007 г., по време на ротационното председателство на ЕС от Германия, беше напълно ясно, че енергийната ефективност на обикновената крушка с нажежаема жичка е твърде ниска. При нея само 5% от употребената енергия се превръща в светлина, а останалата част се трансформира в отделена топлина. В контраст на това енергоспестяващите крушки биха могли да доведат до спестяване в рамките на 65% -80%. Дори ако едно домакинство спестява 15% от разходите си, целият Европейски съюз може само за една година да намали с 32 милиона тона отделените емисии въглероден диоксид, а всяко семейство би могло да спести около 50 евро от електроенергия годишно. След разпространението на тези данни, ЕС взе решение за постепенното премахване на лампите с нажежаема жичка. През 2009-та влезе в сила забраната за производство или внос на 100-ватовите крушки с нажежаема жичка. Забраната беше разширена с моделите от 75 вата през 2010 г., а през 2011 г. се разшири и до тези от 60 W. От 01 септември 2012 влезе в сила забрана за всички осветителни тела с нажежаема жичка. Именно от тогава настъпи златното време на енергоспестяващите крушки на пазара.

Критиците обаче посочват, че конкуренцията на пазара следва сама да изхвърли нажежаемата жичка и не трябва да се използват административни средства. Обикновените крушки, които излизаха през различните десетилетия бяха популярни, защото излъчваха мека светлина, даваха цветово разнообразие, имаха богат диапазон от стилове, както и ниска цена. Ето защо всички тези фактори ги правеха много популярни сред потребителите. В момента енергоспестяващите крушки предлагат само два вида цветове на светлината (студенобял и топлобял), също така те не могат да бъдат затъмнени, а и цената им е по-висока. Това поне в началото се приемаше трудно от потребителите. Не бива да забравяме, че и новите компактни луминесцентни лампи могат да са вредни за природата. Всички енергоспестяващи крушки съдържат поне 5 милиграма живак, а това означава, че тяхната повреда може да причини живачни течове, от които да произлезе замърсяване на околната среда, което би могло да е не само по-голямо от това, което би произлязло от крушка с нажежаема жичка, но и да е много по-вредно за организма на човек, бил в съприкосновение с това вещество. Европейската агенция за защита на потребителите препоръчва при изтичане на живак след счупване на енергоспестяваща крушка да бъдат отворени всички прозорци на помещението за извършването на проветряване, както и да бъде своевременно отстранено вредното вещество. Според разпоредбите на Европейския съюз по-малките от 50 W енергоспестяващи лампи не могат да съдържат повече от 5 мг живак. Експертите предлагат на тези потребители, които искат да спестят енергия, но изпитват опасения от компактните луминесцентни лампи, да предпочетат закупуването на светодиодни осветителни тела. Те са по-безопасни от тази гледна точка.

В България (както и в целия ЕС) енергоспестяващите крушки принадлежат към групата на специалните отпадъци, които трябва да бъдат изхвърлени след края на употребата им на конкретно определени за целта места. Макар тези лампи да са по-икономични и ефикасни от стария вид, е редно да обърнете внимание и на техните не чак толкова безопасни страни. Осигуряването на ефективни крушки за осветяването на дома или офиса ви е важна задача, на която трябва да обърнете специфично внимание.

Производителите на енергоспестяващите осветителни тела вече обръщат внимание на опасенията и рестрикциите, за които обществото говори. Именно затова големите търговски центрове като “Викиват” наблягат на тези информационни кампании.

HTML код на статия

Автор: dobringeorgiev


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар