Защо присъствието на хлебарки в заведенията говори за лоша хигиена?

Хлебарките са едни от най-важните вредители, защото те разпространяват най вече мръсотия, развалят качеството на храната, текстила и страниците в книгите. Когато се хранят те изпускат обратно части от тяхната полусмляна храна на интервали както и изпражнения. За това, когато става въпрос за хигиена на хранителните стоки и продукти е абсолютно задължително да са минати процедури за качествено унищожаване на хлебарки и да са взети всякакви мерки за превантивност на инвазия на тези насекоми в помещения и дори сгради, в които се съхранява или приготвя храна. По време на хранене те също така изпускат разни секрети както от устата, така и от жлези разположени по външната повърхоност на тяхното тяло, като тези секрети остават неприятна миризма на местата, където са минали.

Хлебарките се движат свободно от сграда на сграда по канализацията, през градинки и тоалетните, за да стигнат до дома на хората. Тъй като те се хранят и с човешките изпражнения, освен с човешката храна, те са едни от най-големите разпространители на различни зарази и бактерии и болести причиняващи:

–          Диария

–          Дизентерия

–          Холера

–          Проказа

–          Чума

–          Коремен тиф

–          Вирусни заболявания като полиомиелит

Като допълнение хлебарките също пренасят яйцата на разни паразити, които могат да причинят алергична реакция, включително дерматит, щипане, сълзене и други по-сериозни респираторни състояния. За да се избегнат всички тези неприятни последствия за човешкото здраве всяко едно заведение за хранене, от бързата закуска до ресторантите със 6 звезди, трябва да спазват предписанията за поддържане на хигиена в цялата зона на заведението от склада за хранителни стоки до залата с масите. Ефективния контрол на тези вредители е лесен в райони с умерен климат, където през зимата популацията на хлебаркитев София е трудно да оцелее навън на студа, отколкото вътре в самия топъл дом. Това е най-честата причина заведенията за хранене да се борят по-упорито с тази напаст отколкото обикновените семейства в домовете си. Наличието на повече печки, фурни затоплят зялото помещение на кухнята в заведенията, където се приготвя храната и точно това ги привлича – топлина, храна и влага. Ключът за унищожаванена хлебарките е хигиената, което е трудно, ако има и други животни наоколо като кучета, котки, мишки, плъхове или декоративни птици. Но понякоха хлебарки се намират и в изключително чисти помещения, където те трудно биха установили колония.

Ако в едно помещение видите хлебарки в различен стадии от тяхното развитие (от малки до зрели индивиди) бъдете сигурни, че има добре изградена и поддържана колония. Хлебарките обичат през деня, когато е светло да се крият зад завеси, предмети като саксии, мебели, пукнатини в стената или около касата на вратата. Така, че заведения, които не са поддържани особено добре има голяма вероятност да развиват и колонии хлебарки.

HTML код на статия

Автор: summer


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар