За да изградим здрава хранителна система у новородено трябва да изберем правилен начин на захранване

Растейки идва моментът, когато нашето новородено трябва да започне да открива света на храната. „Отбиването“ включва въвеждане на разнообразни храни, необходими за невръстното дете. Тази първа стъпка е от съществено значение за изграждане на вкусови и хранителни навици, които ще съпровождат нашето новородено до зряла възраст. Детето трябва да има време да се запознае с всички нови аромати и храни с различни консистенции за по лесното им поглъщане и храносмилане. Много майки проявяват любопитство за това, как се захранват децата живеещи в други страни. Предвид култа на италианците към храната ще се спра именно на италиянския начин на захранване при новородените, който се отличава със своята специфичност.

И педиатрите на Ботуша, както и родните, като фундамент залагат на бавното, постепенно преоткриване на храната. Тя трябва да не се налага, а да се предлага с лъжичка стъпка по стъпка, за да се изпробва приемливостта и реакциите на младия организъм.

Режимът на захранване на децата родени в Италия започва при навършен четвърти месец. За първи път при едно от храненията към млякото, се добавя 10 – 20 грама бебешки безглутенови бисквити или зърнени безглутенови храни /оризово брашно, царевично брашно, просо /. Към дневното меню за първи път се дават 1-2 парчеца ябълка или круша /30 – 40 грама/ или готово пюре между 20-40 грама. Препоръчително е пресният плод да е настърган, а не пасиран.

С навършване на пет месеца на детето, се пристъпва към приготвяне на т.н. зеленчуков бульон. Той има специфика на приготвяне. Рецептата включва един литър вода и като за начало само 1 – 2 картофа /100 грама/ + морков /1 – 2 грама/. Правилното приготвяне изисква варене на продуктите около един час на бавен огън, докато течността остане на половина. Към бульона /150-180 грама/ в началото се добавя между 10-30 грама царевично брашно или оризово безглутеново брашно, лъжичка пармезан /5 грама/ и зехтин /5 грама /. Не се предвижда консумация на зеленчука. Към същата консистенция третата седмица от месеца към бульона се добавя нов зеленчук – тиквичка. Всеки следващ зеленчук бива прибавен след като другия вече е бил даван минимум 5 дни. Към зеленчуковия бульон не се добавя чесън, лук, броколи, брукселско зеле, спанак, домати, оцет, подправки, масло. Не се използват замразени зеленчуци, както не се добавя сол, захар или мед. След осем дни към бульона от обедното меню приготвен с различните видове брашна и пармезана се добавя и месо. Първото месо за захранване италиянците препоръчват да е агнешкото след това заешко, пилешко. Започва се с ½ готово пюре /40 грама /. Всеки вид месо се дава минимум 4-5 дни.

Последната седмица на петия месец към дневното меню се включва вечеря, която се състои от същия бульон, но към него вместо месо се консумира различен вид сирене. Изварата е предпочитана като се има предвид началният етап от захранването. В зеленчуковият бульон на шест месечното дете вече се добавя цвекло, целина, варена маруля, лапад, както и 10 – 20 грама пасирани зленчуци. Могат да бъдат изпробвани за поносимост брашна с глутен – многозърнести брашна, лимец, трици, просо, грис, тапиока, соя, овес, ръж,ечемик, ориз, макарони тип /кус кус/ 30- 40 грама 3-4 лъжички. Децата добавят към дневния си режим и кисело мляко като следобедна закуска – с плод, с бисквити. Дете на седем месеца може да пробва телешко и свинско месо. Разнообразява вечерното меню с различни видове сирена и кашкавали – моцарела, тип ементал, тип филаделфия, различни видове топени сирена. Детето е готово да опита вкуса на зеления боб, на тиквата, на различни видове риба /8 месец/, която е заместител на месото. Рибата – било домашно приготвена или от готово пюре е с препоръки да се консумира 2-3 пъти в седмицата.

В началото на деветия месец се въвеждат бобовите култури – леща, грах, боб по възможност белени. Това е месеца, в които към храната се добавя жълтък /1-2 пъти на седмица/ – ¾ докато се стигне до един цял жълтък до края на месеца. Може да бъдат изпробвани консумацията на праскова, каисия. Следващите месеци детето е готово да пробва сварен домат, аспаражи, праз, магданоз, всички цитросови плодове, ягоди, киви, боровинки. Десет месечно дете според италиянският вид захранване може да започне да яде храна с различни консистенции.

До навършване на годинка на децата каквато и националност да са трябва да са въведени към всички основни храни, сервирани в подходящите количества. Личността на детето ще направи своя избор на храна, някои ще бъдат предпочитани, докато други ще бъдат твърдо отказвани.

По близко по захранване до нашето са руските кърмачета. Допълващите храни се въвеждат постепенно – малко количество прясно изцеден ябълков сок около 4-5 месечна възраст. На шест месеца в Русия въвеждат плодови и зеленчукови пюрета, домашно приготвени или готови. Седмият месец, според педиатрите може да се започне да се дава местен бульон с ниско съдържание на мазнини, могат да бъдат постепенно добавяни кисело мляко и други млечни продукти. Около осмия, деветия месеца, ще може да се консумира вече местен бульон с крутони и яйчен жълтък. До годинката хранителното предлагане на детето става разнообразно и вече може да му се дадат почти всички продукти в малки количества. Малкият човек трябва постепенно да свикне да дъвче.

Каквато и схема да избере родителя, където и да отглежда детето си е желателно тя да бъде съобразена винаги с необходимостта на детето, за да се избегнат алергенни храни, като яйца и някои плодове, което може да доведе до алергии и хранителни непоносимости. За да е правилен приема на калории и храна за детето е добре храната да бъде приготвяна в домашни условия, с ограничение на солта и подправките, избягвайки се пържените храни с една оснавна цел образуване на здрава хранителна система на младия организъм.

HTML код на статия

Автор: ANELIA ANGELOVA


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар