Избор на помещение за търговски обект

   Изборът на помещение за магазин е много важен етап от осъществяването на търговската дейност  на всеки търговец. Това е от особена важност,когато става въпрос за първи магазин,т.е. за начинаещ търговец и от този избор зависи до голяма степен как ще се развива неговата дейност. При този избор много голямо значение има естеството на стоките, които ще се продават в магазина и според техният вид се определят критериите за избор на помещението. В тази статия ще се спра на избора на магазин за промишлени стоки /нехранителни/ и по точно магазин за дрехи, бельо, обувки, детски магазин, домашни потреби и подобни стоки. Критериите, които ще опиша по надолу се отнасят зя избор на помещение извън търговските центрове, защото там важат други правила и там организацията на дейността има друга специфика.

    ЛОКАЦИЯТА НА ПОМЕЩЕНИЕТО

   Много важно е къде се намира помещението. При избор на мястото, където ще се намира магазина е важно да се има пред вид вида на стоката, която ще се продава. Но така или иначе едно от правилата е да има поток от потенциални клиенти, защото както е известно, клиента е този, който определя дали един търговец ще има успех или няма да има. Търговските улици са един от добрите варианти, защото там хората отиват целенасочено да пазаруват. Друг добър вариант са местата до автобусните спирки. Там има струпване на чакащи хора, а докато човек чака, той може да си позволи да разгледа вашият магазин. Често пъти, когато се търси помещение за магазин, търговеца търси място, където да няма подобен магазин на този, който е замислил да отвори,т.е. да няма конкуренция. Това обаче често пъти е погрешно по следната причина. Ако един клиент е решил да си закупи обувки например, той ще потърси място, където има повече магазини за обувки, защото избора там е по-голям. А българина преди да направи покупката си обича да обиколи повече магазини..т.е. вероятността да посети и вашият магазин става по-голяма. Това е вече доказано от практиката. Запомнете, че клиента търси разнообразието и ще отиде там, където го има, не можете да впечатлите вече клиент с това,че сте единствения магазин в района.

    ВИД НА ПОМЕЩЕНИЕТО

   Задължително е помещението, което ще избирате да е проектирано за търговски обект. Гаражната търговия е вече в миналото. Помещението трябва да е на нивото на потока от хора и  на линията на останалите помещения ако е на търговска улица. Запомнете,че дори едно или две стъпала нагоре или надолу ще окажат влияние върху желанието на клиента да влезе във вашия магазин. Ъгловият магазин е най-добрият вариант за вас,но тези помещения се намират по-трудно. Избирайте помещения с голямо лице/витрина/, тя е най-важна за вида на вашият магазин. Колкото е по-голяма витрината,т.е. лицето на магазина, толкова е по-голяма вероятността за успех. Това е особено важно ако магазина е на търговска улица,където потока от хора се движи, така вероятността да бъдете забелязани е по-голяма и  витрината ще може да спре погледа на потенциалния ви клиент.

    ПЛОЩ / НАЕМ  НА  МАГАЗИНА

   Между площта и размера на наема на магазина има винаги зависимост. За вида на горепосочените артикули практиката е доказала, че магазин под 20-25 кв.м. е неудобен за клиентите и за подходящо излагане на стоката. В тази връзка не бива да правите компромис да наемете магазин с малка площ,заради ниския наем, защото недоброто излагане на стоката ще има доста по-негативен ефект от този, на малко по-високият наем. В търговията има едно неписано правило – наем от 100лв. може да се окаже непосилно висок, а наем от 1000лв. да е нормален. Всичко зависи от оборота на магазина. Опитайте се да разделите месечния наем на дните от месеца, в които магазина ще работи, след това на базата на прогнозираната печалба изчислете колко трябва да е дневния ви оборот и си представете дали боже да го постигнете. Така ще се убедите в правотата на неписаното правило, което ви цитирах.

   ВЪЗМОЖНОСТ ЗА  МОНТИРАНЕ  НА ФИРМЕНА МАРКА

    Много важно е помещението за магазина ви да има възможност за монтиране на фирмена табела с вашата марка. По възможност над витрината и колкото е възможно по-голяма. Повярвайте, това е много важно…хората имат невероятна зрителна памет и така по-лесно ще запомнят вашият магазин.

    Това са накратко важните критерии при избор на магазин, разбира се има и още, но за това в друга статия.

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Избор на помещение за търговски обект, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар