Какви видове стъкла се използват при направата на врати?

От 11 години наблюдаваме пазара на вътрешните интериорни врати в България, и отчасти в София – все по-популярни стават вратите с остъкление, независимо дали то е частично или цялостно. Те могат да са с различни видове стъкла, които се определят от клиентите или от обстоятелствата:

Видове стъкла според характеристиките на материала:

  • Флоатно стъкло – това е обикновено стъкло, което е известно като бяло. Неговата прозрачност е много голяма, а повърхността му не се драска лесно, защото е твърда. Не е много здраво и се чупи лесно, като се разпада на големи парчета. Затова този тип стъкло се използва най-вече при вратите с частично остъкление, които са с по-малки стъклени елементи.
  • Закалено стъкло – то се получава чрез специфична технология и се нарича още темперирано. Загрява се до температура от 6000 градуса по Целзий и след това се охлажда с въздушна струя. По този начин се заздравява. Във вътрешността му се създава напрежение, което му пречи да се чупи лесно. Това стъкло е с около 6 пъти по-голяма якост от флоатното, но неговата повърхност е по-мека и това я прави по-податлива на надраскване. Използва се често при интериорните и блиндираните врати. Намира приложение в офиси, магазини и т.н.
  • Ламинирано стъкло – получава се от слепването на два листа от стъкло, между които има още един слой от поливинил бутирил (синтетичен полимер). Той служи за задържане на парченцата стъкло, ако има счупване. По този начин се намалява риска от нараняване. Вратите с тези стъкла намират приложение най-вече на места, където има голям риск от инциденти – офиси, магазини и т.н.
  • Армирано стъкло – това стъкло се отличава от останалите видове, защото е с голяма устойчивост срещу огън. Неговата структура от метални нишки му дава това предимство. При голямо натоварване, стъклото не се пръска и нагряването до висока температура не е проблем за него. Именно това е причината то да се използва при противопожарните врати, а коефициентът му на огнеустойчивост не бива да е по-малък от този на цялото изделие. Тези врати се произвеждат при много стриктен режим и производството им се контролира. Качеството им трябва да отговаря на изискванията за пожарна безопасност.

Видове стъкла:

  • Прозрачно стъкло – използва се най-вече за врати на магазини и офиси, както и при частично остъклени врати.
  • Матово стъкло – използва се за интериорни врати. Подходящо е за врата на баня.
  • Релефно стъкло – намира приложение най-вече при вътрешни врати на по-големи помещения като всекидневна или хол.
  • Огледално стъкло – използва се като отделни декоративни елементи или при частично остъклените врати.
  • Цветно стъкло – може да бъде както в един цвят, така и в няколко преливащи се нюанси. Възможно е да бъде направено и с изображение, което изглежда много стилно и красиво на външен вид. Като цяло цената на това стъкло е скъпа и вида му е по-ангажиращ по отношение на другия интериор в помещението. Използва се както за входни врати, така и за врати на магазини, галерии, ателиета и т.н.

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар