Какво е дигитален мултиметър?

Инструментите, които се използват за измерване на волтажа, количеството на тока и съпротивлението, се наричат мултиметри. Тези средства могат да бъдат аналогови и дигитални. Тук ще се занимаем само с цифровите представители на измервателните уреди. Те имат LED или LCD дисплеи, където показват отчитанията. Те са в състояние да дават много точни измервания за компонентите на електрическата верига.

За какво се използва дигиталният мултицет?

Измервателният уред има някои други функции, които могат да се използват от потребителите. Тук трябва да се отбележи, че колкото е по-скъп инструмента, толкова повече функции могат да се използват. Всички мултиметри могат да ви осигурят точни изследвания на трите основни величини, определящи Закона на Ом. Мултиметрите, които са разработени за професионална употреба, могат да предложат най-различни функции, дори и измерване на температурата. Температурните датчици, вградени в някои от уредите, са идеални за хората, които работят с чувствителна на висока температура техника. Пример за нея са компютърните процесори.

Проблеми във веригата

Мултиметрите са много полезни, когато се опитваме да определим дали се изправяме пред проблем в електрическата инсталация. Тези инструменти се използват доста често в бизнеса, като например автомобилната промишленост, компютърната индустрия, строителството и много други области, които изискват определен тип електрическа работа. При избора на цифров мултиметър е изключително важно да се прецени какво е съпротивлението на електрическата верига. Често се налага мултицетите да се свързват в системата на веригата, която се тества, а това се отразява на нивата на електрическия ток във веригата. Често това е приложение на мултиметрите, което се използва от професионалисти.

Допълнение

Допълнителните спецификации се вземат предвид при избора на мултиметър. Това е начина да се определи неговия обхват. Няма значение какви са текущите стойности, единствено правилният диапазон може да даде точни измервания. Да речем, че потребителят тества девет волтова батерия, тогава трябва да се направи настройка от нула до двадесет и пет волта. Много мултиметри притежават функция, която прави автоматична настройка. Това означава, че веригата, която се тества, ще бъде измерена точно.

Първи стъпки

При използване на измервателния уред за пръв път, добре е да се прочете ръководството за употреба, предоставено от производителя. Голяма част от мултиметрите на различни производители имат различни процеси, през които трябва да бъдат преведени, за да се започне работа. Това може да означава да се натиснат различни бутони, свързване на кабели или нещо друго. Почти всеки от мултицетите, които се предлагат на пазара, има нужда от батерии, за да функционира.

Минимум и максимум

Друг важен компонент, който трябва да се вземе предвид при работата с дигиталните мултиметри е минималната стойност на отчитане. Освен това, трябва да се вземе предвид и другата гранична стойност – максимума на ток, който може да се измери с уреда. Като цяло ограниченията обикновено са изписани на лицевата страна на устройството. Стандартната граница обикновено е 10 ампера. Това означава, че когато измервате електрическа верига над тази стойност, вътрешният предпазител на устройството ще се задейства и ще предпази мултиметъра от повреда. Мултиметрите трябва да са част от повечето кутии с инструменти, защото могат да се използват в много ситуации. Можете да измерите капацитета на верига, да тествате батерията или да идентифицирате късо съединение.

 

Снимка:

HTML код на статия

Автор: hrisi.d


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар