Какво трябва да знаем, за да изберем подходящ кондензатор

Без съмнение, кондензаторите са едни от най-популярните и най-често използваните пасивни електронни компоненти. Те могат да се използват за много различни неща като тяхната основна задача е да съхраняват даден електрически заряд. Кондензаторите намират приложение в почти всички електрически вериги както и множество електронни устройства. Тези елементи могат да бъдат както малки така и големи и често имат различни форми според типа си. Избирането на правилният кондензатор, често затруднява голям брой хора, особено ако те са начинаещи и преди никога не им се е налагало да купуват кондензатор.

Различните типове кондензатори имат различни предимства и недостатъци, за това е много важно да се вземе под внимание за какво точно е необходим този електронен елемент. Точно поради тази причина не е възможно просто да влезете в магазин и да попитате кой е най-добрият кондензатор.

Вероятно най-важната характеристика, за която трябва да знаете когато става въпрос за кондензатори е електрическият капацитет. Той се измерва във фаради и е едно от нещата, които трябва да имате предвид когато правите своя избор. Тук ще разгледаме двата основни вида кондензатори и за какво се използват те. Ще разделим тези два вида на поляризирани и неполяризирани кондензатори.

Разликата между тези два вида кондензатори е, че поляризираните се характеризират с положителен и отрицателен полюс, също както батериите. Когато се работи с поляризирани кондензатори е много важно те да бъдат поставяни правилно в електрическата верига. Това не е от значение при работа с неполяризирани кондензатори.

1. Неполяризирани кондензатори

Най-често срещаните неполяризирани кондензатори биват филм-кондензатори и керамични кондензатори.

Керамичните кондензатори се характеризират с това, че са с много малък размер. Освен това, цената им е много ниска. От друга страна, филм-кондензаторите са подходящи за хора, които имат по-специфични изисквания. Този тип кондензатори може да се справи с високи температури, има малък толеранс и е много надежден. Обикновено тези електронни елементи се правят от полистирол, поликарбонат или Тефлон.

2. Поляризирани кондензатори

Поляризирани кондензатори са така наречените електролитни кондензатори. Те имат много разновидности, но двата най-използвани вида са танталовите и алуминиевите кондензатори.

Танталовите електролитни кондензатори са идеални за хора, които имат нужда от здрави кондензатори с малък размер. Те също така се характеризират с това, че се справят с голям температурен диапазон. Възможно е да намерите неполяризирани танталови кондензатори, затова бъдете внимателни, когато купувате такъв компонент.

Алуминиевите електролитни кондензатори са най-често срещания тип поляризирани кондензатори. Също така тяхната цена е най-ниска.

Какъвто и кондензатор да ви е необходим, бъдете сигурни, че можете да го намерите лесно в интернет от онлайн магазини като vikiwat.com или в който и да е специализиран магазин за електроника. Ако ви е нужен кондензатор с по-голям капацитет от обичайното, потърсете суперкондензатори.

HTML код на статия

Автор: lindadell


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар