Какво трябва да знаем при преустройство на апартамент?

След идването на демокрацията собствениците на еднотипните панелни жилища се втурнаха да правят промени и преустройства, за да изглежда жилището им по-добре. Разбира се, малко тези, които се допитват до архитект или инженер-строител, които може да ги насочи коя стена може да се пробие и коя не. Пък и повечето хора си мислят, че една дупка в стената за преходна врата няма да срути блока и са прави. Блока няма да срути, но става по-неустойчив при земетресения. И може би само една вратата не би било проблем, но мисленето на българина е щом съседа може, защо да не мога и аз?!

От тук идва и по-големият проблем, когато няколко семейства решат да направят пълна промяна и преустройство на апартамента си без да съгласуват промените с архитект. Първо е важно да знаете кои са носещите стени в апартамента ви. След това само архитект може да ви каже дали, как и къде можете да си направите свод, друга врата, да избиете стената и т.н.  Дори, ако решите да разширите входната врата трябва да се допитате до професионалист. Ако няколко апартамента в един блок бъдат преустроени без да се съобразяват с носещите стени това може да е пагубно при едно силно земетресение. Дори блока да не поддаде стените могат да се напукат, а панелите да се разместят. Тук трябва да споменем, че панелките се смятат за по-устойчиви на земетресения от колкото тухлените апартаменти.

Но консултациите с архитект не спират само до носещите стени. Когато правим размяна на стаите и пространствата трябва да знаем още няколко подробности. Трябва да знаете, че е незаконно да правите баня над спалнята на съседа отдолу например. Има такива случаи и при тях често стават водопроводни аварии, от които страда съседа отдолу с наводнената спалня.

Също така не може току туй да направите кухнята на спалня, а хола на кухня с трапезария. Това е често срещано при доста гарсониери в панелните апартаменти, където са се опитвали да оползотворят помещенията и пространството максимално. Но всъщност един архитект може да ви даде още по-добра идея за оползотворяването на пространството във вашият апартамент и то без да правите незаконни промени и преустройства.

Има и примери за изключително неправилни преустройства на апартаменти, при които собственика дори и няма представа колко неправилно постъпва. Такъв е случаят  при собственици на два апартамента, които ги сливат в един, зазидват двете входни врати и избиват нова по-голяма входна врата. Дори тази на пръв поглед съвсем незначителна промяна трябва да се съгласува с професионалист. Под професионалист се разбира човек с инженерно образование, а не строителен майстор. Строителните майстори могат да имат много опит в преустройствата и промените на жилище, но това не значи, че разбират от последствията от тези промени и как е най-добре да станат.

HTML код на статия

Автор: summer


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар