Как да избера подходящ електронен четец (e-reader)?

Електронните четци все повече навлизат в ежедневието на съвременния студент, учен, корпоративен служител, потребител. Модерният свят на технологиите се обуславя от информационното общество, най-определящ фактор за което е знанието, информираността. Електронният четец представлява малка джобна преносима лична библиотека с цялата информация, необходима на работещия.

Както при избора на каква да е съвременна технология, така и при този на електронния четец съществува голяма конкуренция. Най-известните марки електронни четци са Kindle на Amazon и Nook на Barnes & Noble. Има разбира се и други като Prestigio, PocketBook, Hanlin, TrekStor и т.н., но най-сигурно е да се използва утвърдена марка, за да се предотвратят проблемите при евентуален дефект на продукта и необходимостта от сервиз. Затова се спираме на лидерите – разликите между Kindle и Nook са леки, но сравнени един до друг се оказва, че Kindle има известни предимства. Kindle използва едно поколение по-модерен така наречения E-ink дисплей, който представлява електронно мастило, което се отпечатва на екрана и много наподобява мастилото, използвано в хартиените книги – важно предимство е, че не натоварва зрението както LCD екраните. Това означава, че при тъмнина Kindle има по-контрастиращ и по-светъл дисплей. Друго предимство на Kindle е по-бързото превключване на екрана при прелистване на страниците. През последните години Kindle се утвърждава като по-предпочитаното електронно устройство на пазара, ала цената му е малко по-висока от моделите на Nook.

За покупката на един електронен четец първо трябва да си отговорим на няколко въпроса. Затова най-подходящ метод е да се разгледат характеристиките и описанието на продукта на сайта на производителя. Amazon предлага много добра систематизация на информацията (разглеждаме по степен на важност):

–          Размер на дисплея: Има съществена разлика дали ще се чете художествена литература или научни текстове – за последните е по-удобно да се използва по-големият екран от 9 инча. За сравнение, стандартните дисплеи са по 6 инча.

–          Подсветка: Представлява вградена светлина, която осветява екрана. Това е един от най-важните детайли на четеца, понеже при липса на светлина е невъзможно да се използва, ако не се осигури изкуствена такава. Kindle 4 няма подсветка, за разлика от Kindle Paperwhite, но е възможно да се закупи малка LED лампа от ebay.com, например, за не повече от 3$, която върши същата работа и по този начин се спестява значителната разлика в цената между старата и по-новата версия на Kindle.

–          Touch или бутони и клавиатура: Изцяло зависи от личното предпочитание, но е добре да се има предвид, че при дадени обстоятелства тъч технологията може да доведе до проблеми – например, технологията не засича ръката, ако се работи през ръкавица (при по-студено време). Kindle 4 е най-опростеният модел и работи само с бутони, като клавиатурата е вградена и писането представлява известно неудобство.

–          Wi-fi или 3G: 3G опцията е подходяща единствено, ако киндълът ще се използва като таблет, т.е. работата ще бъде ориентирана към интернет сърфирането, иначе няма много смисъл от притежаването на интернет навсякъде и по всяко време – паметта е достатъчна за съхранение до 1400 книги (1.25 GB свободно място), което означава, че предварителното осигуряване на необходимата информация не представлява проблем.

–          Батерия: Животът на батерията е силно зависим от честотата на употреба на устройството, но е изчислено, че при средностатистическо четене при Kindle 4 тя може да издържи до 1 месец с изключен wireless, а при Kindle Paperwhite – до 2 месеца. Важно е да се има предвид, че батерията се изтощава само при прелистване, а не докато е отворена страница. Четецът се самоизключва при бездействие повече от 10 минути.

Съществува и друг въпрос, който не е никак маловажен – откъде да се купи електронен четец? В България надценката в магазина е доста сериозна – цените варират между 160 и 300 лв., докато при покупка от алтернативен източник цената може да се свали значително. Такива варианти предлагат различни сайтове от типа на buynowfromusa.com, където освен цената се доплащат различни такси и комисионни, но въпреки това може да се спести значителна сума. Друг начин е през ebay.com, но доставката там излиза доста скъпо. Най-добрият метод е чрез добрия стар приятел, който се връща от чужбина в родината.

След покупката идва частта със сдобиването на книги за устройството? Първият начин е чрез покупка на e-book от Amazon или еквивалентен сайт – електронната версия на книгата е малко по-евтина от книжния й еквивалент. Но в мрежата съществуват различни сайтове-библиотеки, които предлагат изданията на тези автори, чиито авторски права са изтекли и книгата е станала общодостъпна. Например chitanka.info или bookchumps.com. Има разни формати, които могат да се изтеглят, аз лично препоръчвам epub, ако няма някой по-подходящ, защото след това с помощта на свободната програма Calibre Library лесно може да се конвертира този, а и почти всички други формати във формата, който е най-подходящ при четене от Kindle – azw3. След това устройството работи като външен хард диск или флашка – прехвърлянето на данни в него става по аналогия.

В крайна сметка излиза, че всичко е въпрос на лично предпочитание относно дизайна, функциите и цената на четеца. Винаги едното е за сметка на другото, но един чудесен баланс между цена, функции, които наистина ще бъдат използвани от потребителя, и удобство може да се открие в Kindle 4 или по-новия Kindle Paperwhite.

За повече подробности: новият модел на Kindle.

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 2 гласа)
Как да избера подходящ електронен четец (e-reader)?, 6.0 out of 6 based on 2 ratings

Напиши коментар