Как компаниите изчисляват застрахователната премия за вашето автокаско?

Питали ли сте се някога как застрахователните компании изготвят цената за вашето автокаско? Много често застрахователната премия може да бъде коригирана с цел застрахователя да ви предложи по-изгодна оферта. Все пак застрахователните компании са изчислили колко трябва да ви таксуват за вашата застраховка автокаско. Тук ще обясним факторите, които влияят при изчисляването на размера на полицата.

 

Стойността на колата ви

Във всеки даден момент колата ви има някаква стойност, която се променя постоянно. Ако при инцидент изгубите цялата си кола, трябва да определите на каква стойност ще бъдете обезщетени. Компенсацията, която ви се полага, при претърпяна тотална щета, която е покрита от вашето автокаско, зависи основно от стойността на вашата кола.

Ако имате чисто нова кола, с която преди дни сте излезли от шоурума, нейната стойност ще бъде доста по-голяма, отколкото, ако притежавате тригодишна кола с 30 000 км, тогава ще получите по-малко обезщетение за нея. Застрахованата обявена стойност е стойността, на която компанията оценява колата ви в момента. Това е технически начин да се каже, че автокаското покрива единствено загубите, които сте претърпели по превозното средство и нищо повече.

Застрахованата обявена стойност е максималната сума от автокаското, за която можете да претендирате. Тези загуби могат да произтичат от кражба или инцидент. Така че, ако тригодишната ви кола е напълно разрушена по време на катастрофа, която е оценена на 10 000 лв. по време на инцидента, то това е максималната сума, която можете да получите от своето автокаско.

 

Ако си купувате кола, която е чисто нова, застрахователната компания изчислява цената на вашето автокаско по цената ѝ, т. е. нейната ексшоурум цена. В момента, в който вашата застраховка автокаско изтече, компанията ще направи нова оценка на колата ви. Те ще вземат предвид амортизацията и износването, което е претърпяла през изминалото време. Те ще вземат предвид всички фактори и ще направят нова цена за вашето автокаско.

 

Да речем, че колата ви има скъпа аудиосистема и някакви други технически подобрения. Застрахователната компания ще включи и тяхната стойност в цената на застраховката. Разбира се, тяхната амортизация също ще бъде отчетена. Ако колата ви е по-стара от пет години, то изчисляването на стойността на тези допълнителни подобрения става на основата на договорка между вас и застрахователната ви компания.

 

Кубатура на превозното средство

Всяка кола има размер на двигателя, който се измерва в кубични метри. Размерът на двигателя също се отразява на цената на вашата полица за автокаско. В този случай възрастта на колата ви няма значение, коли с еднаква кубатура и различни години получават еднаква застрахователна премия по този показател. Капацитетът на вашия двигател няма отношение към изчисляването на застрахователната обявена стойност.

 

Винаги имайте предвид, че може да се наложи да заплатите допълнителна сума към своята застраховка автокаско. Това са парите, които ще отидат при третата страна при възникване на застрахователното събитие. Тези минимални такси са едни и същи за всички потребители на автокаско и не се влияят от кубатурата и възрастта на автомобила. Сравнявайте различните оферти за автокаско на застрахователните компании, за да разберете коя е най-изгодната за вашите нужди и възможности.

За да извлечете максимума от своята застраховка, изберете най-добрата оферта от ezastrahovane.bg.

HTML код на статия

Автор: hrisi.d


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Как компаниите изчисляват застрахователната премия за вашето автокаско?, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар