Комплексна организация на извънгабаритен транспорт

Когато се налага да превозваме големи товари, обикновено използваме така наречения извънгабаритен транспорт. Превозът с такъв транспорт е сложна дейност, която се нуждае от предварителна организация, най-вече заради множеството условия, правила и препоръки.

Всеки транспорт, който не отговаря на размерите, указани в закона за движение по пътищата и е по-голям от тях, се определя като извънгабаритен транспорт. Повечето процедури, които се провеждат при организацията на такъв извънгабаритен транспорт, са с цел осигуряване на безопасността на останалите участници в движението. Това е така, тъй като често с извънгабаритен транспорт се превозват товари, които са големи по размери или тежки и могат да бъдат опасни и да създадат рискови ситуации на пътя.

Обикновено преди организацията на извънгабаритен транспорт има няколко важни стъпки като измерване на товара и преценяване на транспорта, с който ще се превозва този товар. Необходими са много документи,  помощта на които се издава разрешително за извънгабаритен транспорт, с което вече можем спокойно да се движим по пътищата в страната. Обикновено се проучват точните пътища, по които ще се движи извънгабаритният транспорт, тъй като е важно дали те отговарят на изискванията и дали имат подходящите условия за движение на извънгабаритен транспорт.

Обикновено ако се превозва товар с наистина големи размери, се осигуряват така наречените пилотни коли, които следят дали обстановката по пътя е подходяща. Превозът с извънагабаритен транспорт е комплексна дейност, сложна за организация, затова има много специализирани фирми, които предлагат услуги във връзка с този вид  транспорт. Някои от тях могат да организират превоза и да уредят документите вместо нас, а други уреждат само машините за превоз на товара.

Едно от най-важните неща при извънгабаритен транспорт са уменията на шофьора и хората, които му помагат. Важно е да могат да работят като екип, тъй като при такъв тип превози могат да възникнат съвсем неочаквани опасности, на които трябва да се отреагира светкавично бързо, за да не причинят инцидент. Важно е да се проучи не само маршрутът на движение на такъв транспорт , но и да се отдели внимание на метеорологичните условия и това дали те се ще се подходящи за такъв тип превоз.

Извънгабаритният транспорт е деликатна дейност, която се нуждае от прецизна организация и подготовка, както и от внимателни хора, които да са добре обучени как да се държат в различните възможни ситуации, възникващи на пътя. Става ясно, че това е дейност, която зависи от много различни компетенции, както и от голяма доза професионализъм, а опитът е предимство в този случай.

HTML код на статия

Автор: nadyatsvetckova


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар