Кримпиране на кабелни обувки

Кабелните обувки представляват конектори, които се използват, за да се подсигурят връзките на електрическите вериги. Те намират голямо приложение в устройството на автомобилите, освен това лесно могат да се намерят в захранващи кабели, контролни кабели, както и при свързването на аудио-системи. Кабелните обувки могат да имат много различен дизайн, въпреки че в повечето случаи характеристиките им се покриват.

 

Кабелните обувки са изключително достъпни в търговската мрежа. Можете да ги закупите и от онлайн магазини като vikiwat.com. Потребителите, на които им се налага да свържат две електрически вериги заедно, могат бързо да се снабдят с тях. Едно от големите предимства на кабелните обувки е тяхната ниска цена. Всеки, който се е интересувал, знае че кабелните обувки могат да се намерят на цена от няколко стотинки до 1,20 лв. Този продукт се радва на изключително широка гама от видове, цветове и размери. Потребителите, които се затрудняват от избора, могат да закупят комплект, който идва заедно с клещи за кримпване. Тези комплекти са изключително удобни и могат да се намерят на цени от 15-16 лева.

 

Кабелните обувки имат друго голямо предимство. Те осигуряват изключителна надеждност на връзката. Свързването на кабели може да се окаже сложна задача, когато няма кабелни обувки на разположение. Тогава е много трудно да се подсигури връзката, в резултат уредите започват да работят с намалено качество и с течение на времето се повреждат.

 

Друго голямо предимство на кабелните обувки е, че те са специално проектирани, за да предпазват проводниците от корозия. С излагането на медта на преките атмосферни условия, те постепенно започват да ѝ влияят. Защитата с подобен конектор спира неприятното рушене на кабелите. Използването на тези малки устройства удължава живота на проводниците, като спестява много проблеми на потребителите.

 

Какво е необходимо?

Кримпването на кабелни обувки не е толкова трудна задача, единствено изисква предварителна подготовка. Всеки, който се е захванал с този проект, трябва да се е снабдил с кабелни обувки. Подборът им зависи от кабелите, които трябва да се свържат. Освен това, потребителите трябва да си намерят чифт клещи с издължени върхове, както и инструмент за кримпване. Комплектите от кабелни обувки често имат клещи, които могат да се използват именно за тази цел.

 

Инструкции

Преди всичко кабелите, които ще бъдат свързани, трябва да бъдат подготвени. Това означава, че покритието на около 2 сантиметра в началото им трябва да бъде премахнато, докато бъде достигната медната сърцевина. Това може да се направи с клещи, предназначени за проводници.

 

Медните краища на двата кабела, могат да се усучат  заедно, за да се затегнат. Това ще им осигури по-добра връзка. Следва да се плъзне цилиндричния край на кабелните обувки над края на проводниците.

 

Кримпване на кабелните обувки

Кабелните обувки трябва да се поставят в челюстите на клещите, това се прави в цилиндричния край на конекторите. Следва да се вземе кримпиращия инструмент, за да се захване връзката по-сигурно. След това потребителят трябва просто да приложи сила. Освен това, не е препоръчително да мърда ръцете си много в този процес.

Добре е натискът да се оказва за известно време над кабелните обувки. Това ще помогне да се създаде по надеждна връзка, на която потребителите могат да разчита с години.

 

След това потребителите трябва добре да огледат кабелните обувки, за да се уверят, че всичко е наред.

HTML код на статия

Автор: hrisi.d


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар