Мебелната индустрия в Турция в подем

Повечето статистически показатели представят данни за най-големият пик в мебелната индустрия в световно измерение през 2004 до 2006г., следват години на адаптация към световната криза и новите пазарни изисквания и настроения на клиентите. Единствено Турция отбелязва само растеж нагоре в развитието на сектора на мебелното производство. На какво се дължи това?

Мебелната индустрия в Турция води началото си от 19 век, когато е било извършвано главно в малки работилнички и цехчета. Но с напредването на световната глобализация индустрията свързана с обзавеждането става все по-модерна и търсена.

В Турция производството се извършва в големи цехове за масово производство или в по-малки цехове за индивидуални и по-сложни проекти. Това дава предимство на бизнесмените да развиват своята ниша все по-специализирано покривайки изискванията на своите клиенти. Според данните от Статистическия институт в Турция през 2009г. през пика на световната криза мебелното производство в Турция реализира 6,4 милиона турски лири, а служителите в сектора наброяват повече от 150 хиляди. В статистиката влизат както фирми, които се занимават с производство на мебели, така и такива, които покриват производството на входни врати, подови настилки, дограма, тапети, бои  и други съставни части на интериорния дизайн. По-голямата част от производството на мебели и материали и аксесоари за интериора са локализирани в Анкара и са малки или средни фирми общо наброяващи над 10 хиляди. А също така има и над 10 големи производители, които имат голям капацитет за производство на масова продукция.

Индустрията, която се занимава с дървесина е централизирана в Бурса – район с големи площи дървета. Освен масив като материал за класически масивни мебели, там се събира най-много материал за интериорни MDF врати, които са изработени от смлени частици дървесина, която не може да се използва за цели елементи. Производството на мебели в Турция се класифицира според използваните материали: дърво, метал или друго. Най-често използваната дървесина за направата на мебели в Турция е от: ясен, дъб, бук, липа,  бор, махагон.

Това, че в Турция се използват винаги най-новите технологии в производството на мебели, които винаги отговарят на световните стандарти също е главна причина за икономическият им подем. Още от 90-те години на 20 век в Търция се използват CNC системите за производство, което ги прави конкурентно способни на световния пазар. А качественият контрол започва от подбора на материали, а не е позициониран само при крайния етап на издаване на продукцията. Освен това, голямо внимание се отделя на модните тенденции и течения при обзавеждането за спалня, кухня, всекидневна, детска стая, както и в работната атмосфера на офисите, като нито един сегмент от интериорния дизайн не бива пропускан. Самите интериорни дизайнери се стремят да бъдат на световно ниво и да осигуряват най-доброто за своите клиенти, което също подтиква производството да даде най-доброто от себе си за обслужването и задоволяването на клиентите.

Фактите сочат, че през последните 10 години износът на мебели на Турция е пораснал от 192 милиона на 1607 милиона турски лири през 2011г. или 18% ръст. Това се дължи главно на подобрения в капацитета, качеството и дизайна. Най-голям износ бележат дървените мебели за офиси, кухни, спални. Това поставя Турция на 3-то място по износ в света!

HTML код на статия

Автор: summer


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар