Многото приложения на хлебната сода

Знаете ли, че освен за приготвяне на тестени изделия и газирани напитки, хлебната сода може да ви бъде полезна и по много други начини? Например за домашни козметични процедури, профилактика при здравословни проблеми, за почистване на метални повърхности и други трикове в домакинството.

Ако прибавите към хлебна сода малко вода (в съотношение 4 към 2),ще получите смес, подходяща за ексфолиране на кожата на лицето.Тя има атнисептично действие, което ще възпре евентуални възпалителни процеси.А ако сте решили да посветите един ден за разкрасяване с помощта на бикарбонатния прашец, продължете с косата си. Добавете малко количество (около чаена лъжичка) към дозата шампоан, с която измивате обикновено косата си. Това ще я направи лека блестяща. Продължете с отпускаща вана. Тя е особено подходяща за дами (,а и за господа) с проблемно тегло. Към горещата си вана прибавете 125гр. хлебна сода и 150гр. морска сол. Този метод за изчистване от токсини е и доказано средство за отслабване.  Содените вани се препоръчват и при раздразнения по кожата. Изключвайки солта, можете бързо и ефективно да успокоите повърхностният слой на тялото си след плаж. И не на последно място, хлебната сода е изключително средство за избелване на зъбите в домашни условия. За целта можете да използвате своята четка за зъби, като поръсите малко количество натриев бикарбонат върху нея и просто изчеткате зъбите си. ЗАБЕЛЕЖКА: Всички тези методи за разкрасяване ще имат ефект, ако се повтарят периодично.

Освен за домашна козметика, хлебната сода може да намери приложение в ежедневието ви и като средство за почистване. Едно от известните и свойства е,че тя с лекота разтваря мазнините. И така, освен като ексфолираща смес за лице, малко количество бикарбонат в комбинация вода,може да се използва за почистване на вътрешността на фурната, или микровълновата печка. Ако имате проблем със запушена тръба в домакинството си, можете да изсипете последователно една чаша сода за хляб и една чаша оцет директно в канала. След около 15-тина минути излейте отгоре около литър гореща вода. Ако запушването не е много сериозно,този метод ще ви свърши работа. Същият състав от сода и оцет е идеално средство за почистване на варовикови наслоявания по плочките в банята, кранчетата на мивките и душовете,а и всички керамични повърхности, или покрития от неръждаема стомана. Не по-малък успех ще имате в почистването на златни и сребърни украшения. Достатъчно е само да кипнете малко вода и да прибавите една-две супени лъжици сода, поставете бижутата си в разтвора за около 10мин. и след това задължително ги подсушете. Металът ще заблести.

Известен факт е, че бикарбонатното вещество е и средство за домашно лечение още от времето на нашите баби. Така например, содата е добро средство за успокояване на раздразнена кожа, както споменахме по-рано. Тук отново ще я смесим с малко вода, но този път ще я приложим за справяне с торбичките под очите. Може да напоите два памучни тампона и да ги наложите директно върху около очната зона. Това ще намали отока и ще успокои раздразненията в зоната на действие. Същата процедура може да приложите и при ухапване от насекоми, или продължително излагане на слънце. Друг известен метод е директният вътрешен прием на сода и вода, за справяне със стомашни киселини. Това е временно решение, до което не бива да се прибягва всеки път,тъй като тя само облекчава моментното състояние,но може да доведе до по-тежки последствия.А ако имате проблем от комбинацията дълъг ден, обувки от изкуствена кожа и запотени крака. Лесно може да се справите с последващата миризма като си приготвите успокояваща вана за крака с хлебна сода. Това ще успокои сърбежите и ще неутрализира причинителите за появата на неприятна миризма. Ако обувките ви са от изкуствен материал може да посипете малко количество във вътрешността им-това също помага. Не отдавна се заговори и доста шумно за действието на содата при борбата с рак. Според някои изследвания, фреш от лимон със сода има действие по-силно и ефикасно от химиотерапията. А профилактичният прием на тази напитка, засилва имунитета и предпазва от редица заболявания и образуване на ракови клетки.

След всичко казано до тук, можем да заключим с това, че содата е едно универсално средство, лесно намиращо приложение в много случаи във всяко домакинство и струващо стотинки. Но ставайки дума за здравословен проблем, никога не бива да се подценява сериозността му и намесата на професионално лекарско мнение е повече от препоръчителна.

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар