Най-доброто приложение на диодите

Торака е малко селце в Италия. Населението му е около 1200 души. Освен тези незначителни подробности, това е първото в света изцяло осветено с диоди място. Около 700 улични лампи, всяка от които съдържа по 54 диода, осветява улиците на Торака. Това е пример, който може да се види на много места по света. Олимпйският стадион в Пекин e бил осветен с диоди, освен това Shimmer Wall в Сверена Каролина, както и много други места.

Мнение от специалист

 „Има повече от 30 инсталации, подобни на Торака, разпръснати из целия свят”, казва McClear, директор на бизнес развитието на производителя на диоди за осветление Cree, Inc. Това е компанията, която е произвела уличните лампи за италианското населено място. „Нуждата от диоди нараства ежедневно”, обяснява той.

Електрическите крушки на бъдещето могат да бъдат просто малко парче от полупроводник. Те са много по-икономични, в сравнение с крушките с волфрамова жичка, които се загряват до 1700 градуса по Целзий. Съществуващите флуоресцентни крушки, не са в състояние да се съревновават с диодите. LED осветлението е в състояние да изразходва много по-малко електрическа енергия. Диодите се изработват от два полупроводникови материала. Обикновено това са силиций и германий. В последствие са разработени други полупроводникови материали, които да се използват в производството.

Разпространение във всички области

Диодите се използват и от дълги години в електрониката. Те са част от калкулаторите в продължение на десетилетия, но са били прекалено скъпи, за да преминат и в други продукти. Крушките с нажежаема жичка са в пъти по-евтини в сравнение с Led осветлението. Именно това е причината, поради която е отнело толкова много време, за да се наложат на пазара.

Тук трябва да се отбележи, че цената на диодите е оправдана, като се има предвид продължителността на живота им. Обикновено производители и дистрибутори дават гаранция до 50 000 часа. Това са около 10 години, ако крушката се използва по 12 часа всеки ден. Други дават гаранция на диодите до живот. Така или иначе и двата факта дават достатъчно основание да се заключи, че имат голяма продължителност на живота. За сравнение, крушките с нажежаема жичка успяват да се справят с 750 – 800 часа, преди да се повредят или изгорят.

Глобален поглед

Потенциално, спестяванията на големи количества енергия могат да се появят само, ако голяма част от потребителите, градовете и големите сгради започнат да използват диоди. В крайна сметка само 22% от цялото потребление на електричество в САЩ се прави за осветление. Според министерството на енергетиката, използването на диодите може да спести на страната и жителите около 280 милиарда долара до 2028 г. Това може да се случи, ако крушките с нажежаема жичка бъдат заменени с LED осветление.

„Крушките с нажежаема жичка изразходват ужасно много енергия. Голяма част от електричеството, което отива за захранването им, произвежда топлина, а не светлина. Това е ужасно неефективна работа на устройството”, казва McClear. Най-добрите Led крушки са с 35% по-ефективни.

Добрите примери

Сред тези, които използват диодите, са Щатският университет на North Carolina  в Raleigh. Миналата година те са инсталирали  730 LED светлини в сградата на университета и общежитията. Те са успели да спестят 44 процента от енергията, консумирана от флуоресцентните крушки преди това.

Една от най-мощните компании на американския пазар, търговската верига Wal-Mart, е заменила флуоресцентните осветителни тела в своите хладилни секции със светодиоди. Лос Анджелис планира да замени 40 000 улични лампи с LED осветителни тела тази година. Инвестицията е на стойност от 57 милиона щатски долара.

HTML код на статия

Автор: hrisi.d


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар