Няколко съвета за избор на паркет

Подовата настилка е много важен елемент при обзавеждането на дома. В зависимост от помещението, в което ще се използва, желанията и възможностите ни, вариантите за подова настилка са много. Съществуват различни материали, цветове и шарки, възможностите за дизайн са много в зависимост от стила, които искаме да придадем на нашето жилище.

Дървените подови настилки са сред най-предпочитаните в днешно време и това не е случайно. Дървото като природен материал стои естествено в дома, създава топлина и комфорт, които не могат да бъдат постигнати с друг вид настилка. Ето защо паркетът е сред най-търсените подови настилки. Той на-често се предпочита за дневната, спалнята, детската стая, а понякога макар и по-рядко се избира за кухнята или антрето.

Въпреки, че е рядкост паркет може да се постави и на балкона, а дори и в двора, стига е под навес, който да го предпазва от влага.

Когато избирате паркет значение има стаята, в която ще бъде поставен и естествено средствата, които сте готови да отделите за него. Има няколко вида паркет:

Масивен паркет

Това е естествен паркет, който е изработен изцяло от една дървесина. Това че е от естествен материал е основното му предимство, тъй като позволява възможност паркета да се обработва допълнително чрез циклене или преподреждане ако е необходимо. Благодарение на това трайността на настилката може да бъде увеличена доста.

Масивният паркет е чувствителен към промени на атмосферните условия и особено много към наличие на влага в помещението. Тя може да го повреди сериозно. Този проблем може да бъде избегнат донякъде, ако паркета се постави чрез лепене или коване.

Лепенето е добър вариант и за намаляване вероятността от скърцане на паркета.

Има и още варианти за поставяне чрез клик системи. Това поставяне гарантира получаването на равна повърхност, без да се размества настилката.

Стар паркет може да бъде реновиран чрез циклене, пренареждане, шлайфане, притягане.

Слоен паркет

Това е също естествен паркет, който се състои от два или три слоя дърво. Най-горният слой е от по-качествено дърво с дебелина  от 3 до 8 мм. Този вид паркет може да бъде реновиран най-много до три пъти.

Поставя се най-често чрез лепене.

Следващият вид е ламиниран паркет

Този вид паркет се произвежда от меки дървесни нишки, които се смесват със смоли и след това се пресоват. Според това от какво е изработен ламинирания паркет може да бъде три вида – ПДЧ, MDF и НDF. ПДЧ означава пресовани дървесни частици, а останалите две съкращения – меки или твърди дървесни частици. Преимуществата на ламинирания паркет са най-вече по-ниската цена, от тази на естествения паркет, лесна поддръжка, бърз монтаж и голямо цветово разнообразие.

Ламината също проявява чувствителност към влага и тъй като не може да бъде реновиран, той има значително по-кратък живот от масивния паркет.

Ламинирания паркет бива два вида – за домашно или за обществено ползване, в зависимост от натоварването на което е предвиден да издържа.

Какъвто и паркет да изберете, топлината и уюта, които придава дървото на дома са несравними. Освен това то пасва на всеки интериор и се съчетава добре със всеки стил.

HTML код на статия

Автор: za-gradinata


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар