Образованието днес…


/статия за едно падение/

 

С всеки изминал ден, седмица или месец се убеждавам, че на голяма част от учениците днес, меко казано, не им се учи, да не кажа въобще. Което честно казано не говори никак добре за цялостната картина на обществото. Защото в крайна сметка тези ученици са бъдещето на една страна. И направете си извода какво ще е бъдещето тази страна, ако то е необразовано?! Задавам си въпроса „Какво би постигнал един, така да кажа, не любящ училището, след като евентуално се дипломира? ” Естествено, ако успее. Благодарение на някой заблуден квестор в изпитната зала, който дори не осъзнава, че обрича този ученик на гибел. Или, ако евентуално успее да препише от някого другиго за минималната положителна оценка – Среден 3. Да препише от онези, които той до вчера е наричал с гръмкото име и със самодоволството, че не е един от тях – „зубъри”.

Може би най – голямата обида за ученика днес е да го нарекат „зубър” или „задръстен”. Но ето тук е момента да дефинирам понятието „зубър”. Накратко –  означава човек, който се опитва да научи всичко наизуст, вследствие на което след време го забравя. Също така „зубърът” е и животно от рода на бизоните. Това са моментни знания, научени сега и забравени в последствие. Това, че обичаш да четеш книги, да си пишеш домашните, да ходиш редовно на училище не означава, че си зубър. А просто си ученолюбив и отговорен човек. Подчертавам „човек” и най-вече „образован човек” Гласувам с двете ръце, че точно от така наречените, от ограничените неучащи, „зубъри” в последствие ще станат хора. Хора, който мислят и знаят какво правят. Хора с идеи, мечти, мисия… И най–важното, хора, които са грамотни.

Наскоро гледах материал в медиите, който се отнасяше именно за преписването на матурите за получаване на диплома за средно образование. Учителят, който бе интервюиран беше възмутен. Думите му бяха: „Представете си колко знания липсват на голяма част от учениците!” Може би аз никога няма да ги забравя! Моето мнение не беше по-различно. Неграмотността завладява с пълна сила. Останах възмутен от падението на ученика…

Да се напиеш на поредния купон до безсъзнание,  да се напушиш, да се дрогираш… само, за да си готин. За да не те нарекат другите задръстеняк и т.н. Може би тези хора един ден ще осъзнаят нуждата от така далечната им тема – образование. Но ще бъде късно! Защото знанието за толкова поредни години учене не се придобива за седмица, две или месец. Това са знания придобити системно, в течение на годините обучение.

Естествено аз не слагам всички ученици под един общ знаменател. Дори се радвам, че има и такива, които не спадат към тази група. Такива, които сядат да учат, било то и малко, такива, които осъзнават нуждата от образованието за бъдещето си. Съветът ми към Вас е да не се обиждате от думи като зубър, задръстеняк и други подобни. Знайте, че един ден ще станете хора. А онези, за които образованието е на заден план, или пък въобще го няма все още и процесът на четене е за зубърите – успех! Дано успеете да разберете нуждата от образованието, и дано не е късно. Дано не пропилеете живота си напразно зависими от алкохола, цигарите и дрогата – само защото това е модерно!

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Образованието днес…, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар