Осигуряване на достатъчно охлаждане на компютъра

Правилното охлаждане на компютъра сигурно е най-подценяваният елемент от системата. Компонентите, които се намират в кутията, създават невероятна температура по време на работа. Това е причината, поради която е наложително елементите да се конфигурират така, че да се осигурява отвеждане на горещия въздух извън системата. След това на негово място трябва да навлезе хладен въздух, за да се възстанови балансът. Инсталацията не е много сложна задача, единственото, което трябва да направите, е да проследите процеса стъпка по стъпка.

Началото на смяната

Преди да започнете монтажа на новите вентилатори, трябва да помислите и за размера, който ще бъде подходящ за системата, която използвате вие. Можете да измерите оригиналните вентилатори на компютъра си, за да купите същите. Освен това, можете да намерите и книжката с инструкциите на машината, там често се посочват параметрите на отделните елементи. В момента, в който вече знаете какви са точните размери, можете да купите новите вентилатори. Това може да се случи както онлайн, така и ако решите да отидете до специализиран магазин. И на двете места можете да поискате консултация за продукта, който се каните да купите и да получите наистина ценен съвет за използването.

Набавянето на вентилаторите е най-трудната точка от списъка ви за пазаруване. Всички други неща, от които се нуждаете, вероятно могат да се намерят във всеки дом. Набавете си комплект от отвертки и фенерче.

Отстраняване на старите вентилатори

В случай, че искате да отстраните старите вентилатори, то трябва да го направите много внимателно. Имайте предвид, че обикновено те са прикрепени към повърхността много здраво с винтове. Това е и причината, поради която трябва да се приложи допълнителна сила при демонтирането. След като сте махнали старите вентилаторите, можете да прикрепите новите на тяхно място. Най-често използваните размери за този елемент са от 80 до 120 мм.

В случай, че искате да допълните системата, за да се охлажда по-ефективно, трябва да предприемете друга тактика. Производителите на компютри предвиждат подобни ъпгрейди на системата. Това е причината да оставят празни слотове за хардуер. Това са местата, на които трябва да монтирате допълнителните Викиват вентилатори. Ако искате да акцентирате на отвеждането на горещ въздух от системата, то трябва да монтирате вентилаторите в долната част на кутията. Това ще предпази видеокартата и хард диска от прегряване.

Захранването

Захранването е следващият елемент, за който трябва да се помисли. Вентилаторите, които се намират в една компютърна система, се свързват по два начина. Има вариант вентилаторите да са свързани направо към захранването на целия компютър. В такава ситуация можете да видите, че вентилаторите имат четири конектора. В случай, че са три, тогава се предполага, че трябва да бъдат свързани към дънната платка, която да осигури захранване (http://vikiwat.com/ventilatori-za-elektro-aparatura.html?page=4).

Провеждане на тестове

Не затваряйте кутията, преди да сте провели малък тест на вентилаторите. Никога не забравяйте, че това може да се случи веднага, щом е безопасно за вас и за машината. В случай, че ситуацията е такава, то можете да възстановите захранването и да включите компютъра. Вентилаторите трябва да заработят. Внимавайте за посоката, в която се въртят, както и за шума, който издават. Това са първите симптоми за повреден вентилатор, затова трябва да се отнасяте сериозно към промени в тези компоненти.

HTML код на статия

Автор: dobringeorgiev


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар