Подгответе автомобила си за зимата

Зимата наближава или по-скоро, тя вече чука на вратата. Оказва се, че след любителите на зимни спортове, то шофьорите са хората, които най-много се вълнуват от появата на лед, сняг и мокро по пътищата. Разбира се, тъй като студените месеци предразполагат към множество ПТП-та, то е добре да сме наясно кои са основните критерии за безопасност на пътя. Или иначе казано, как да подготвим автомобилите си за зимата.

На първо място е добре да помислим за гумите на своя автомобил. Сменихте ли вече летните със зимни гуми? Или смятате да карате с всесезонни? Като шофьор с дългогодишен опит ви препоръчвам да смените летните или всесезонни със зимни гуми. Като за начало, удоволствието от шофирането с тях е изключително голямо. Ако те са малко над средният клас, то колата се държи прекрасно без значение дали става въпрос от потегляне от място, момент на изпреварване или пък маневриране в дълбоки преспи сняг. Зимните гуми ще ви помогнат да се справите в голяма част от тези ситуации.

Освен удоволствието от шофирането, те допринасят и за безопасността на пътя. Когато автомобилът ни е с подходящи гуми за сезона, той е много по-стабилен и шансът за ПТП-та с наше участие значително намалява. (Все по-масирани проверки проверки се провеждат КАТ, за да се осигури безопасността по пътищата през зимата.)

Вторият важен елемент са фаровете. Проверете дали всички светлини на автомобила са в изправност. Помолете познат или приятел да ви помогне, за да сте сигурни, че стоповете и задните светлини също работят. Ако не разполагате с фарове за мъгла, силно ви препоръчвам да си закупите. При финансова затрудненост поне бъдете сигурни, че крушките на фаровете са в силни и в изправност. Добре е също така да регулирате предните фарове. По този начин ще намалите до минимум шанса да заслепите останалите участници в движението на пътя. Бъдете сигурни, че ако предните светлини на автомобила ви заслепят отсрещния водач, то шансът той да навлезе във вашето платно при липсата на мантинела не е малък.

Третият по важност елемент са зимните добавки за чистачки против замръзване. Не пълнете резервоара на чистачките с вода! Не го пълнете и алкохол или пък не разреждайте концентрат с вода! Източете останалата вода и го напълнете до горе с течност за чистачки. Препоръчвам ви да я закупите от голяма верига бензиностанции, за да не останете изненадани. Много често се оказва, че плащаме за течност за чистачки, а се оказва – вода. Препоръчително е също така, ако тръгвате на дълъг път, да имате допълнително шише с течност. Така няма да останете изненадани на пътя, когато течността в резервоара се свърши.

Последният съвет към водачите на превозни средства през зимата е да си сменят перцата на чистачките с нови и качествени, както и да размразяват винаги стъклото преди да ги пуснат. Качествените чистачки ще ви пренесат в нова ера при шофирането по време на студените месеци от годината. А в България, те не липсват. Уверете се в качеството на чистачките и в това дали тяхната дължина е достатъчна, за да изчисти цялото предно и задно стъкло.

Не пестете средства когато става дума за вашата, и тази на другите, безопасност на пътя. Подгответе автомобила си за зимата.

HTML код на статия

Автор: t1sh087


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар