Поправка на врати с естествен фурнир

Традиционно вратите се изработват от масивна дървесина. В днешно време все по-често използваме заместители на естествените материали като дървесината, защото това е много по-екологично. Голяма част от вратите се произвеждат от продукти на дървесината, като например фазер. Именно това е причината, поради която са се наложили и вратите с естествен фурнир. Фурнирът е тънък слой от твърда дървесина, която се поставя върху основния материал на вратата с помощта на лепило. Има няколко причини за повредите на вратите с естествен фурнир, като влагата се нарежда на първо място. Повечето ремонти, които могат да се направят на вратите с естествен фурнир, не изискват някакви специални умения и са наистина прости.

Какво е необходимо за ремонта?

Както вече стана ясно, ремонтът на врати с естествен фурнир не е толкова трудна задача. Затова повечето хора могат да си спестят време и пари, като го направят сами. Естествено, че ще трябва да се набавят някои неща, които не винаги могат да се намерят в дома. За изпълнението на този проект ще трябва да се снабдите с шкурка, както и лепило за дърво. Потребителите, които имат врати с естествен фурнир, вероятно ще трябва да си набавят от тези листа. Освен това, никога не е лошо да има на разположение и няколко листа восъчна хартия, както и пясъчна. Двата вида се използват за коренно различни цели. Вероятно ще е от полза и четка за боядисване, която е съвсем чиста, както и макетно ножче.

Подготовката

На първо място вратите с естествен фурнир, които имат нужда от ремонт, трябва да бъдат извадени от пантите. Те трябва да се оставят на някаква гладка повърхност, която няма да нарани фурнира и едновременно ще позволи да се ремонтира. Това ще помогне  и да се види по-добре каква е щетата по вратата. Най-често срещаните повреди при този вид врати са разширени ръбове, мехури в центъра на фурнира или самото напукване на материала.

Повредени ръбове

В случай, че вратата с естествен фурнир има повредени ръбове, то те могат да бъдат ремонтирани с лепило за дърво. В този случай може да се използва шкурката, но много внимателно. Тя ще отстрани всички стари следи от лепило или малки начупени частици от дървото без да навреди на здравите части. Следва участъкът да се почисти, за да може лепилото да се използва в пълната си сила. Идва време да се нанесе тънък слой лепило между вратата и фурнира. Необходимо е да бъде приложен натиск на мястото, което ще бъде залепено. Излишното лепило трябва да бъде избърсано с памучна кърпа, иначе може да повреди покритието на вратите с естествен фурнир.

Прилагане на натиск

За прилагането на натиск на току-що залепеното място може да се използва малък дървен блок от неизползваем дървен материал. Може да се използва специална скоба, която да стегне дървото на място. Натискът трябва да се прилага в продължение на 2 до 3 часа преди врата да бъде върната отново на пантите си.

Отстраняване на мехури от фурнира

Понякога при залепването на слой на вратите с естествен фурнир се получават малки мехурчета. Те се отварят внимателно с нож почти незабележимо. Следва да се инжектира малко количество лепило за дърво с помощта на спринцовка.

За да се изправят тези мехури, може да се приложи натиск с нещо като точилка. Това ще помогне на покритието на вратите с естествен фурнир да се изгладят отвън. Повдигнатото място може да се покрие и с парче восъчна хартия, защото с нейна помощ ще се избегнат наранявания на покритието.

Ако все пак не желаете да ремонтирате старата си врата, разгледайте разнообразните предложенията на адрес www.arcoma-bg.com

HTML код на статия

Автор: hrisi.d


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар