Поставете летните гуми през април

Наскоро се появи интересна статия из интернет пространството, която съобщи за това, че шофьорите в морската ни столица, Варна, не бързат със смяната на зимните с летни автомобилни гуми. Голяма част от вас ще кажат, че това не е правилно, и че подобно изчакване допълните износва зимните гуми на топлия асфалт. Това обаче не е вярно и ние ще анализираме защо април месец е най-подходящото време да поставим летни гуми на автомобила.

С наближаването на топлите летни месеци шофьорите ще трябва да се ориентират към смяна на зимните с летни автомобилни гуми за коли, бусове, автобуси и товарни автомобили. Това обаче е добре да стане чак към края на месец април, за да не изпадаме в неприятни ситуации. Основните причини, поради които сменяме видовете гуми през сезоните, е че летните гуми са изработени от по-мека каучукова смес. Тази по-мека каучукова смес прави сцеплението на гумите с асфалта по-добро. Подобряването на стабилността и удоволствието от шофирането също така са част от ползите. Но само когато говорим за по-високи температури на асфалта, каквито не се наблюдават през месец март и началото на април.

Слънчевото време не веднъж е изненадвало шофьорите на пътя. Подлъгани от топлите пролетни лъчи, те бързат да поставят летните гуми. За съжаление обаче, това прави автомобилите по-нестабилни на студен и заледен път. А такъв е в изобилие през пролетта. Зимните гуми са по-добри в подобни условия що се касае до ускорение и спирачен път. Всички ние знаем, че летните гуми са добри що се отнася до дъждовни периоди, но такива осезаемо липсват през месеците март и април. За сметка на това, рано сутрин и късно вечер, температурите са ниски и това предразполага към заледяване и заскрежаване на пътя. В такъв случай, летните гуми биха довели до проблеми със спирането и сигурността на пътя.

Друго предимство на това да останем със зимните гуми малко по-дълго е лекото затихване на цените през ранните периоди. Ако голяма част от шофьорите започват подмяната на гумите през март, то това означава, че със сигурност можем да очакваме по-ниски цени към края на месец април и началото на месец май. От друга страна, това време ни дава повече възможност да се запознаем по-подробно с различните марки и класове летни гуми на пазара. Знам, че когато купуваме каквито и да е гуми за превозно средство е добре да внимаваме за куп характеристики, които да гарантират нашата сигурност и комфорт на пътя.

Специалистите казват, че зимните гуми не трябва да се използват при температури по-високи от 5 градуса Целзий. За съжаление обаче, ако температурите през деня са над 5 градуса, то през нощта те падат под 0-та. Това води до заледяване и съответно, нестабилност на пътя. Това води до поднасяне на втвърдилите се летни гуми и загуба на контрол от страна на водачите на автомобили.

HTML код на статия

Автор: t1sh087


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар