Правилното насочване на соларните панели спестява пари

Най-добрите резултати по време на генериране на електрическа енергия от соларни панели се получават при правилното насочване. Потребителите трябва да са сигурни, че са избрали най-добрата посока. Естествено потребителите могат да насочат соларните си панели, като се осланят единствено на зрението си. Това означава, че може да се наложи уредите да бъдат намествани няколко пъти през деня. С други думи, методът „на око” оставя много място за допускане на грешка.

 

Потребителите трябва да знаят, че соларните панели трябва да се монтират с южно изложение. Все пак посоката юг трябва да се определи много точно и с помощта на уреди. Това е изключително важно условие, за да се постигне максимална ефективност при работата на системата.

 

Правилният ъгъл, под който се поставени соларните панели, също е от голямо значение. Това е процес, който може да отнеме малко повече време за прецизиране, но той носи голяма доза на ефективност.

 

Предварителна информация

 

Соларните панели с правилното изложение и ъгъл не са непостижима задача. Потребителите трябва да си набавят някои инструменти и материали, за да се справят със задачата. Освен това, малко предварителна информация няма да навреди.

Потребителите трябва да намерят своите географски координати. За инсталация на соларните панели те имат нужда най-вече от географската ширина. Освен това, биха искали да се снабдят с компас, за да могат да определят с точност южната посока.

 

Намиране на истинския юг

Това е интересна практическа задача, която изисква да се извърши на обяд. Тогава потребителите трябва да погледнат сянката на вертикален обект. Обикновено точно на обяд сенките са ориентирани към истинския север. Соларните панели трябва да се инсталират точно в обратната посока.

 

Времето „точно на обед” варира за различното време на годината. Най-лесният начин да се намери е като се посети специализиран сайт. Той ще изиска от потребителите да посочат точното си местоположение, а след това ще направи изчисленията, от които потребителите имат нужда.

 

Изборът на местоположение на соларните панели

Потребителите внимателно трябва да изберат място за соларните си панели. Тук трябва да се вземе под внимание всяка сграда, която може да засенчи соларните панели. Освен това, дърветата могат да се окажат проблем. Потребителите отново трябва да изчакат обедното време, за да обърнат внимание на начина, по който падат сенките. Специално внимание трябва да се обърне на онези, които влизат в съприкосновение с покрива им.

Следва соларните панели да бъдат монтирани в южната посока на максимално осветено място.

 

Изчисляване на наклона

В последната стъпка от инсталацията на соларните панели идва ред да се изчисли необходимият наклон. Това е един от най-важните фактори, които се вземат под внимание в процеса на монтаж.

 

Географската ширина, която вече беше изяснена с помощта на сайта, трябва да се вземе като величина. Следва нейната стойност да се умножи по 0,9. Чрез това действие се добавят 29 градуса към наклона. По този начин, може да се осигури благоприятно местоположение за соларните панели.

 

В случай, че е необходимо, потребителите биха могли да използват компаса, за да направят допълнителни корекции. Тази задача може да се изпълни, след като соларните панели са имали малко време, за да поработят. В случай, че това повишава ефективността им, потребителите трябва да направят корекцията.

HTML код на статия

Автор: hrisi.d


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар