Практически действия за придобиване на „Гражданска отговорност”

Сключването на застраховка „Гражданска отговорност” е нещо, което всеки шофьор трябва да направи. Интернет е буквално препълнен с материали, които обясняват конкретните стъпки за избор на идеалната полица. На много малко мета обаче се срещат съвети за това какви документи трябва да се подготвят от потребителите за сключването на застраховка „Гражданска отговорност”. Това е изключително важно, за да не ви се налага да се срещате със застрахователния си агент или брокер няколко пъти за едно и също нещо.

Какви документи се подготвят?

Потребителите, които вече са преминали през процеса на подбор на застрахователната компания за „Гражданска отговорност”, трябва да съберат някои документи. Условно може да се каже, че застрахователните агенти или брокери трябва да направят идентификация в две стъпки. Обикновено първо се започва с идентификация на автомобила, който ще бъде застрахован. Преминава се и към втората стъпка на идентифицирането на потребителя, на чието име ще бъде застраховката „Гражданска отговорност”. Следователно потребителите трябва да се подготвят с документи, които са в състояние да премахнат всяко съмнение. Тук трябва да се отбележи, че списъкът с необходимите документи може да се намери на страниците на Застрахователния кодекс. Търсенето им обаче ще отнеме доста от ценното ви време.

Идентификация на превозното средство

Застрахователните агенти използват талона на колата, за да я идентифицират. Потребителите, които искат да сключат застраховка „Гражданска отговорност”, трябва да се го вземат със себе си. Това важи особено, ако за пръв път ще подпишат подобна полица. Застрахователните агенти или брокери могат да вземат данните и от последната полица по застраховка „Гражданска отговорност”. Повечето от тях обаче предпочитат да сверяват данните с оригиналния документ. Възможно е в предишната полица да са допуснати грешки, а тази малка проверка може да ги предотврати.

Тук трябва да се отбележи, че талонът може да се предостави и когато се прави онлайн поръчка за застраховка “Гражданска отговорност”. Онлайн формата дава възможност да се прикачи сканираният талон. В случай, че потребителят не е в състояние да предостави талона в тази форма, може просто да попълни данните. Те ще бъдат сравнени в ЕИСОУКР. 

Идентификация на потребителя

Има няколко причини, поради които застрахователната компания ще трябва да се убеди в самоличността на лицето. Според изискванията на Застрахователния кодекс, „Гражданска отговорност” може да сключи само лице, което има интерес. Това е по-скоро формалност, но тя се спазва от застрахователните агенти и брокери.

На второ място, застраховка „Гражданска отговорност” има и субективен фактор при определяне на премията. Точно по тази причина застрахователите трябва да сравнят данните с документ за самоличност. Потребителите са отговорни за данните, които дават.

При подаване на невярна информация потребителите могат да бъдат глобени с така наречената „наказателна премия”. Това е застраховката на застрахователите. Често се случва потребителите да подават неправилна информация за себе си. Те се оказват по-голям риск за компанията. Именно поради тази причина, законът е предвидил, че компанията е уязвима. Затова в документите се предвижда специална клауза, която да ги обезпечи при скрита и/или невярна информация.

Процесът на закупуване на полица за „Гражданска отговорност” не е толкова сложен, просто изисква подготовка. Потребителите трябва да са изключително внимателни при попълването на данните. Посетете ezastrahovane.bg за най-добрият калкулатор Гражданска отговорност онлайн.

HTML код на статия

Автор: ezastrahovane


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар