Проверете импулсното захранване на своя лаптоп

Проверката на импулсното захранване на компютъра ви не е толкова трудна задача. Вие можете, да го направите сами и в домашни условия. Все пак никога не трябва да забравяте да спазвате правилата за безопасност.
Знанията за същността на токозахранването ще ви помогнат както да проверите своя компютър, лаптоп и всяко друго устройство, което работи с импулсно захранване, така и да удължите живота на батерията например. Много е важно да изпълнявате стъпките стриктно, защото в противен случай ще бъдете изправени пред загуба на информация или токов удар.

Какво трябва да знаете за импулсното захранване?
На първо място, трябва да сте на ясно, че в електрическата верига на импулсното захранване постъпва енергия, която е с много високо напрежение. Това е изключително опасно за човека и може да има фатални последици за живота и здравето му.
Високото напрежение преминава по няколко от елементите на веригата, като се трансформира. Постепенно, в края на веригата, електричеството вече е под формата на прав ток с ниска мощност. Това означава, че той може да се използва от малки електроуреди, както вече стана ясно – за вашия лаптоп или персонален компютър.
При всички тези трансформации на енергията се отделя и голямо количество топлина. Тя е максимално редуцирана в системите, които използват импулсно захранване, но все пак съществува. Това е и причината в персоналните компютри и лаптопите да се използват малки вентилатори за охлаждане на системата.
Все пак устройството, за което говорим, има много предимства. Едно от тях е, че то използва точно толкова енергия, колкото е необходима на елементите по веригата. Това е много голямо предимство пред линейната система. В линейните системи напрежението на електроенергията е постоянно високо, което ги кара да отделят още повече топлина.
Линейното захранване, за разлика от импулсното, е много тежко. То използва големи елементи като трансформатори и транзистори, за да преработва електроенергията. Точно затова импулсното се използва в по-малки и компактни уреди.

Проверката на лаптопа ви
Включете лаптопа си и го оставете да се зареди, така че да достигнете до работния плот. Намерете “Taskbar” в дъното на екрана и вижте иконата, която прилича на батерия. Тя ще ви даде информация за токозахранването. Тези икони обикновено се намират в долния десен ъгъл на дисплея на вашия лаптоп. На иконата може да има и малък захранващ кабел, в случай, че сте включили и зарядното си.
Задръжте курсора на мишката над иконата на батерията, за да видите текущия заряд на вашия компютър, който ще ви подскаже как работи захранването. Кликнете върху иконата с батерията, за да получите достъп до повече опции.

Редактиране на настройките на импулсното захранване на компютъра.
Можете да промените яркостта на дисплея, като кликнете върху тази икона и намерите съответните менюта. Промяната на тези настройки може да увеличи или намали продължителността на живота на вашата батерия.
В случай, че не сте наясно с настройките на компютъра си за импулсното захранване, можете да прегледате документите, с които сте го купили. Това означава, че трябва да намерите книгата с инструкциите (съветват от Викиват импулсни захранвания). Там има посочени фабрични настройки за токозахранването, които можете да използвате за най-голяма продължителност на живота на батерията.

HTML код на статия

Автор: dobringeorgiev


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар