Пътеводител на софийския турист

Няма да крия, че София е моят роден и любим град. Нашата столица е изпълнена с красиви архитектурни решения, изключително много зеленина, изобилие от културни паметници и една прекрасна планина Витоша. За никого не е тайна, че всяка година в София прииждат туристи както от цяла България, така и от различни краища на света. Винаги оставам приятно изненадан когато чуя френска, италианска или пък английска реч. Разбира се, най-много се наслаждавам на гостите от Китай и Япония, които със своите големи апарати се стремят да заснемат всяко едно кътче, което зърнат. Това няма как да не накара всеки един столичанин да се почувства горд със своя град. Но София, както всеки един голям град, не може да бъде обиколен за ден-два. Именно поради тази причина искам да дам някои насоки и съвети за това къде посетителите от други краища на страната могат да се натъкнат на приятни гледки и забележителни красоти.

Първото любимо място, което трябва задължително да посетите са храм-паметника “Свети Александър Невски” и Руската църква. Тези два паметника на културата са символи не само на религиозна основа, но и се характеризират с изящна красота и хармония.

Следващото прекрасно място, което бихте могли да откриете е “Борисовата градина”. Много посетители на града нямат представа какво да очакват от голямата зелена гора и дори не навлизат навътре. Разположена между Орлов мост, Националния стадион “Васил Левски” и Телевизионната кула, “Борисовата градина” е едно от най-зелените, усмихнати и романтични кътчета. Разходете се, изпийте по една студена бира или пък хапнете по един вкусен сладолед. Ако сте с деца, то това ще бъде най-големият подарък за тях.

Само на няколкостотин метра посока центъра се намира НДК (Национален Дворец на Културата). Пред него са разположени прекрасни фонтани, пейки и много зеленина. Ако пък продължите към Съдебната палата, по бул. Витоша (посока запад) ще намерите голяма част от повечето заведения в София. Ресторанти, пицарии, барове, клубове и прочее. Не пропускайте да изпиете по една столична бира в някоя китна и уютна бирария. Ще намерите много такива в самите пресечки на бул. Витоша.

Ориентировъчни цени:
Голяма бира – 2,30 лв
Супа – 2,50 лв
Основно ястие – от 3,50 до 8,00 лв
Картофки – 3.00 лв
Десерти – от 2,00 до 3,50 лв

Ако пък сте любители на изкуството, то непременно трябва да посетите Историческия, Природонаучния и Музея “Земята и хората”. Последният се намира зад НДК, а първите два са разположени на бул. Цар Освободител, или познат още като – “жълтите павета”. Понякога входът е безплатен, но в повечето случаи ще трябва да заплатите. Билетите за музеите варират като най-вероятно ще трябва да се бръкнете с по 4,00 лв на човек. За деца под 18 години входът е безплатен.

Надявам се поне малко да съм ви помогнал с това какво да правите ако посещавате София следващия път. Не забравяйте, че най-добрите места в контекста на забележителности и заведения са разположени в самия център на града.

 

HTML код на статия

Автор: t1sh087


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 4.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Пътеводител на софийския турист, 4.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар