Различните видове диоди и техните приложения

Диодите са устройства, които набират все повече и повече популярност. Специалистите никога не са си представяли, че те ще се превърнат в такъв хит. Потребителите обаче изглежда са успели да оценят много им положителни страни. Поради тази причина сме наясно какви са видовете диоди и къде се използват. Повечето читатели ще останат изненадани от широкото приложение на диодите. За начало можем да кажем, че те са изключително полезни в апликацията си за осветление. Те могат да се използват и за регулиране на електрическата верига. Тези устройства допускат електрическата енергия само в едната посока и я блокират в обратната. Диодите могат да се използват като самостоятелно осветление, а и като част от различни устройства. Различните видове диоди ще ви изненадат с разнообразието си.

Материалите за изработката

Диодите представляват малки устройства, които често са капсулирани в стъкло. Те имат два терминала – положителен и отрицателен. До тук всичко звучи като всеки елемент от електрическата верига. Това, което отличава диодите, са материалите, от които са изработени. Това са германий или силиций. Те са полупроводници. Германият е бил използван първоначално, а в последствие изследователите са намерили още по-евтиния и ефективен силиций. Те действат така, че пропускат малко количество ток. LED осветлението е по-скъпо от останалите видове, именно заради скъпите материали, от които се изработва. Все пак трябва да се отбележи, че се изработват диоди, които служат не само на целите на осветлението.

Ценерови диоди

Има и диоди, които са разработени, за да бъдат в състояние да правят обратна разбивка на напрежението. Те често се използват във вериги, в които има елементи, които са изключително чувствителни на напрежението. Те са в състояние да ограничат спадовете и скоковете на напрежение, които могат да се получат във веригата. Благодарение на диодите може да се осигури постоянно напрежение, което няма да повреди чувствителните елементи.

Фотодиоди

Всички кръстовища в електрическата верига са чувствнителни към светлина. Фотодиодите са създадени, за да оптимизират този ефект. Фотодиодите могат да се използва по два начина – фотоволтаичен (соларна клетка) и фотопроводящ. Потребителите, които искат да използват този вид диоди, трябва да знаят, че те имат някои особености на свързването. Фотодиодите са с обратно свързване. Единствено тогава устройството ще позволи протичане на ток.

Диодите, излъчващи светлина

Всички диоди, които се свързват от позитивния към негативния си терминал, са в състояние да излъчват светлина. Те са изработени от специален полупроводник (като галиев арсенид фосфид), който оптимизира тази светлина. За разлика от крушките с нажежаема жичка, диодите почти не горят. Това се случва много рядко в моментите, в които напрежението по веригата е станало много голямо изведнъж.

Когато по веригата протича ток, напрежението е с около 1,4 волта по-високо в положителната страна от отрицателната. Понякога веригите, в които работят тези светлини, се нуждаят от резистори, които да тушират скоковете и спадовете в напрежението.

Също така имайте предвид, че светодиодите могат да бъдат използвани и като фотодиоди. Чувствителността им е сравнително ниска, така че те са използваеми по този начин само в много светли условия. Има и диоди, които могат да мигат периодично. Те са силно светочувствителни, затова трябва да се вградят в микросхема.

HTML код на статия

Автор: hrisi.d


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар