Симптоми, сигнализиращи за състояние на диабет при кучетата

Симптоми, сигнализиращи за състояние на диабет при кучетата

 

Подобно на хората и животните са предразположени към определени коварни заболявания – рак, грип, туберкулоза, депресия – които, ако не бъдат открити и лекувани навреме, могат да доведат до фатален край. Едно от най-разпространените заболявания сред кучетата е диабетът. Важно е стопанинът да наблюдава поведението на домашния любимец и в случай че забележи и най-малкия признак за проблем, незабавно да заведе животното на преглед при ветеринаря. Диабетът при кучетата се проявява чрез различни симптоми. Запознайте се с най-явните. Ако кучето ви ги проявява напоследък, това означава, че има опасност да страда от диабет и е нужно да се подложи на лечение.

 

Симптоми

 

1. Повишен апетит: По начало кучетата изпитват нестихващ глад, но ако в последно време кучето не спира да яде и да иска, а в същото време не се забелязва да наддава на тегло, това може да се разглежда като симптом за диабет.

 

2. Жажда: Състояние, в което организмът изпитва постоянна нужда от вода, е известен в медицината като полидипсия. Повишената жажда на кучето бързо прави впечатление, защото тя изисква постоянно пълнене на паничката с вода. Причината за жаждата се крие в това, че в организма на кучето се натрупва прекомерен запас от гликоза и единственият начин тя да излезе навън е чрез урината.

 

3. Често уриниране: Този симптом трудно може да убегне от вниманието на стопанина, защото води до някои не особено приятни последици. Кучето трудно успява да задържа урината и си “свършва работата” където му падне из къщата, или ако е научено да ходи навън, ще иска много по-често от преди да бъде извеждано.

 

4. Загуба на тегло: Диабетът ускорява метаболизма.  Кучето да изглежда по-гладно от всеки друг път и за секунди да изпразва паничката си с храна, а в същото време въпреки прекомерното хранене, то отслабва вместо да напълнява. Това е сигнал, че процесите в организма му са с нарушен баланс.

 

5. Умора и отпадналост: Диабетът поразява мускулите на гърба. Болните кучета нямат желание за игра или разходка. Стават по-малко активни, повече сънливи, отпуснати и апатични.

 

6. Оредяване на козината: Кучешката козина ежедневно отделя по някой друг сноп косъмчета, но под действието на болестни фактори няма как да убегне на вниманието как кучето постепенно губи бляскавата си, гъста и здрава козина. Първо тя става тънка, накъсана и пада лесно. Оредяването на козината почти винаги е симптом на заболяване, но невинаги може да е заради диабет. Заболявания на зъбите при кучетата също водят до загуба на красивата косместа покривка на тялото.

 

 

7. Влошено зрение: Диабетът причинява т.нар. “перде” и замъглено виждане на очите, също както и при хората. Желателно е стопаните да обръщат внимание на ориентацията и зрението на кучето и да следят за поява на начални признаци на слепота.

 

 

В случай че забележите дори само един от изброените признаци или просто ви преследва неопределено вътрешно безпокойство, заведете животното на ветеринар. Той ще направи преглед и постави диагноза, както и лечение, което да върне отново кучето към предишния му здрав начин на живот.

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Симптоми, сигнализиращи за състояние на диабет при кучетата , 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар