Спортът и мястото му в забързаното ни ежедневие

Всички знаят, че редовното физическо натоварване е полезно за нашето здраве и добър външен вид. Независимо от този факт обаче много хора водят заседнал начин на живот с оправданието, че нямат време за „такива неща”, а и се чувстват достатъчно изморени от работа , а какво остава ако  се налага и да спортуват. Защо това е така? Защо спортът изпитва трудност в приправянето на път към ежедневието на хората. Много изследвания имат за цел да разберат и представят моделите на поведение на хората и участието им в спортни занимания, но въпреки това, способността на човек да превърне спорта в част от дневния си ред , остава предизвикателство.

Според изследвания 65 % от всички, които избират да спортуват по някакъв начин, предпочитат да правят това в групови занимания (Stephens and Craig, 1990). Доказано е обаче, че 50 % от тези хора се отказват още през първите шест месеца.

Това ме кара да се замислям защо изобщо хората спортуват? За да изглеждат добре? Или за да поддържат социални контакти? Какво ги подтиква да отидат в залата и след това съответно какво ги кара да не стъпят повече там?  Някои теории твърдят , че човек иска да контролира собствената си „спортна ситуация” , други изтъкват настроението като ефект от физическите натоварвания, трети засягат самочувствието на хората  и мисълта за някакво постижение.

По мое мнение голяма част от желаещите да спортуват, започват с цел подобряване на физическото състояние. В това няма нищо лошо, напротив, спортът определено е правилният път към добрия външен вид. Проблемът идва, когато се стремим отслабването да се случи във възможно най-кратък срок. Спортът не е за тези, които искат да отслабнат за партито другата събота, спортът не трябва да се третира само и единствено като метод за отслабване. Ако успеем да разберем и осъзнаем всички положителни страни на това да включим спорта в начина си на живот, без да позволяваме на отслабването да се превърне във фикс – идея,  ще осъзнаем какво всъщност ще направи той за нас и за нашия външен вид.

Както повечето хора, така и аз съм пазила куп диети, гладувания и съм се подлагала на нелепи ограничения с цел да изглеждам добре. След всяко едно спиране на диетата обаче, всичко си идваше пак постарому и все се връщах в началото. В последствие осъзнах, че това не може да бъде моят начин на живот, тъй като човек не може да бъде постоянно на диета. Започнах да ходя на фитнес с цел отслабване. Водих същия начин на живот, както до тогава, промяната беше в спирането на алкохолни напитки, тестени изделия и сладко. Запознах се с много хора, много жени, които спортуваха с разнообразни цели. Някой обичаха да разпускат в залата със сладки приказки с приятелки, други здраво работиха върху себе си и тренировката.  Аз също обичах да съчетавам нещата. С момичетата си споделяхме и обменяхме спортен опит, опитвахме и други спортове и групови занимания, като тае-бо , зумба, джъмп, някои неща ни харесаха , някои – не, но продължихме да спортуваме преди или след работа, когато можехме и изведнъж осъзнах , че отслабването , което ме беше обсебило преди залата всъщност вече не заемаше толкова голяма част от мислите ми и от фикс идея то бавно се превърна във факт. Огледах се хубаво, харесах се, бях във форма, стегната и хармонична форма, в която се чувствах добре.  В последствие осъзнах, че дори не спазвам строг хранителен режим, просто добавих към менюто си полезни и също толкова приятни и здравословни храни, с които замених доста вредни навици, а когато си позволявах някои прегрешения, то работих усилено в залата, за да поддържам същата форма. И знаете ли какво? Аз успях да направя това свой начин на живот, сега като се замисля… мога смело да кажа , че ако знаех, че ще съм толкова удовлетворена от ефекта, не бих се подлагала на изтощаващи диети. Аз успях да вникна в същността на спорта като част от нашия ден, като част, която не натоварва съзнанието, която носи удоволствие и нови социални контакти. Смело заставам зад думите си , че редовните спортни занимания и здравословното и правилно хранене могат да променят живота ни до такава степен, че да се чувстваме добре в тялото си и да изглеждаме жизнени и свежи, заредени с енергия и амбиция за нови постижения. Всичко тръгва от знанието и свободното от напрежение съзнание, знаеш ли какво искаш и имаш ли търпение да работиш за желания резултат, то непременно ще го постигнеш.  Пожелавам успех на всички, които са решили или ще решат да преоткрият спорта.

 

 

Кристина Симова

http://prevodi.rezon.bg/

HTML код на статия

Автор: Симова


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар