Съвети за поддържане на щорите у дома

Съвети за поддържане на щорите у дома

Поддържането на хигиената у дома е важна част от домакинската работа, но то не бива да се превръща в заробващо и причиняващо неприятности задължение. За да ви отнема по-малко от времето е добре да си изградите план, който да следвате и да превърнете част от задачите в рутина и навик. Така в определени дни от седмицата за пет-десет минути можете да отхвърлите задължения, които иначе винаги стоят на дневен ред, но в крайна сметка се оказва, че не остава време и за тях.

Щорите са едни от проблемните части за почистване в един апартамент поради специфичната им конструкция и факта, че са подложени на прах, атмосферни влияния и често подадат в ръцете на малките палавници у дома.

Ако имате деца, избягвайте светли на цвят текстилни щори, които се поддържат лесно, но също така се замърсяват прекалено бързо. Ако сте монтирали външни ролетни щори, но искате да поставите и нещо отвътре, отново помислете дали това е необходимо, при положение, че сте осигурили максимално дозиране на слънчевата светлина. Нашият съвет е да изчакате известно време, за да прецените дали външните щори задоволяват вашите изисквания и едва тогава да прибегнете към поставяне на вътрешни или да украсите дома от вътре с красиви пердета.

Ако сте в колебание дали да поставите вътрешни плътни щори или римски щори и кои се поддържат по-лесно, можете да заложите на вторите, защото тяхното почистване става бързо и няма да ви затрудни.

Руло щори се препоръчват при помещения, които са снабдени с пердета и служат за дозиране на светлината зад  тънко или средно плътно перде. Те не се перат. Тяхното почистване става само с мека влажна кърпа.

Не търкайте щорите с абразивни препарати или остри предмети, това може да ги повреди и надраска. В магазините за щори се предлагат специални приспособления за тяхното почистване – възползвайте се от тях, въпреки, че можете да използвате и подръчни средства.

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Съвети за поддържане на щорите у дома, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар