Съпоставка на дизелово гориво и бензин по основните характеристики

Живеем в епоха на повишаващи се цени на горивата по целия свят, като икономичността на превозните средства се превръща във все по-голям приоритет. Изборът между дизелов и бензинов двигател е трудна задача, затова ще ви представим едно сравнение между двата вида горива, което може да ви бъде от голяма полза.

Сравнение между дизелово гориво и бензин

Съпоставка на дизелово гориво и бензин по основните характеристики

Когато се прави директно сравнение между тях, трябва да се имат в предвид четири основни характеристики. Това са:

  • Двигателите

И двата вида двигатели са с вътрешно горене, като те преобразуват химическата енергия в бензина и в дизеловото гориво в механична енергия, която задвижва превозните средства. Има ли нещо, което ги различава? Да, разбира се и тя се крие в начина, по който протича горенето. В дизеловите двигатели, горивото се впръсква след като въздухът смесен с него е предварително компресиран, което води до повишаване на температурата и в последствие до запалване. В бензиновите двигатели, горивото се смесва с въздух, след което се компресира от буталата и в крайна сметка се възпламенява от искрите на запалителните свещи. Дизеловите двигатели не изискват свещи, тъй като топлината, генерирана от сгъстения въздух запалва горивото и улеснява изгарянето.

  • Ефективност на горивото

От гледна точка на икономия, дизеловото гориво определено има предимство в сравнение с бензина. По-конкретно, един литър дизел се съдържат 38840 термални единици, докато в същото количество бензин, те са 33025. Това означава, че за едно и също количество освободена енергия ще е нужно по-голямо количество бензин. Голяма част от заслугата за ефективността на дизеловите двигатели е директното впръскване на горивото, докато бензиновите използват доста по-сложна система. Като цяло, с един литър дизелово гориво могат да се изминат с 10-15 километра повече, отколкото с литър бензин, което в дългосрочен план води до големи икономии. Повече за видовете дизелово гориво, предлагано в търговската мрежа можете да прочетете на http://dieselor.com/index.php?q=page//dizelovo_gorivo.

  • Емисии вредни газове

Напредъкът в областта на технологиите и новите регулации за съдържанието на сяра в дизеловото гориво вече дават резултати. Според експерти, то замърсява по-малко околната среда в директно сравнение с бензина. Днес, твърдите частици са намалени с цели 90%, а азотните окиси са спаднали с 50% в сравнение с количествата, които бяха отделяни преди десетилетие. Новите дизелови двигатели могат да работят и с биодизел, което ги прави доста по екологично чисти.

  • Цени

Времето и разходите, направени за рафинирането на дизелово гориво е по-малко в сравнение със тези за бензина. В резултат на това, дизеловото гориво би трябвало да е по-евтино от бензина. На практика обаче, цените им са приблизително равни, тъй като всичко зависи от търсенето на тези горива.

HTML код на статия

Автор: web fusion


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Съпоставка на дизелово гориво и бензин по основните характеристики, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар