Варна – пристанище на вдъхновението

Туризмът във Варна е вековна традиция. Първите опити да се използва българското черноморие за лечение и почивка се осъществяват във Варна през последните десетилетия на османското владичество. Местни богаташи наемат стаи в манастира “Св. Константин” и прекарват там летните месеци. Именно тогава се появяват първите гости на Варна, които търсят тук изцеление и отмора. Наблюдавала се е първата експлоатация на туристическите ресурси на града.

Свидетелство за това е книгата “Писма от България” с автор руският пътешественик Виктор Тепляков. Той е изпратен тук от Император Николай Първи със задача на проучи културно–историческото богатство. Авторът описва красотите на  града и живота в него. Описва го като като културен с интересна архитектура, търговия и е първият описал “Аладжа Манастир” и уникалният скален феномен “Побити камъни”. През 1829 той споменава хотел “Одеса” във Варна. По това време града разполага със завиден брой хотели, сред които хотел Ориент (1850 г.); хотел Варна(1854г.) хотел Орел (1867)и др.

За хотел Варна Константин Иречек разказва в пътеписите си и споменава античните колони и керамични съдове около хотела – уникален за времето си хотелски продукт. Именно в хотел Варна през 1878г. се подписва примирието след руско-турската война.

Любителите на морският отдих нарастват след Освобождението. През 1881г. Общината решава да изгради морски бани и се построяват бунгала край морето, които биват давани под наем. Първата копка е направена, а баните се рекламират в националните вестници.

През 1890 баните вече са открити и се радват на огромна популярност, интензивният поток от посетители подтиква към построяването на още две бани, но с по-голям капацитет. Перспективите за развитието на морски ваканционен туризъм са все по-обещаващи. Така през 1908г. се поставя въпроса за създаването на организиран курорт – “Св. Константин”. През периода на Световните войни гостите на Варненският бряг значително намаляват.

В периода между двете Световни войни се изграждат нови модерни за времето си бани, които можем да видим непроменени във времето и днес. Варна се развива успешно като световна туристическа дестинация и след Втората световна война, когато туризмът бележи непрекъснат възход. Аристократичният характер на туризма отстъпва на по–достъпният масов международен туризъм.

С изграждането на Златни пясъци трез 1956г. се поставя началото на международен туризъм и в България. Моделира се туристически продукт насочен към потребителите. Международните туроператори започват да предлагат в офертите си легловата база на “Дружба” и “Златни Пясъци”. Това символично превръща провъзгласената за Морска столица Варна в люлка на българският рекреационен туризъм, защото след успеха на дестинацията на международният пазар правителството приема постановление за изграждането на к.к. Слънчев бряг, а през 1969г. хотелите в Албена приемат първите си гости.

На територията на Варна се могат да се видят още музей на куклите, музей за история на медицината, парк-музей “Владислав Варненчик”, художествен музей “Георги Велчев”, музей на възраждането, Етнографски музей, Природо-научен музей.

Градските и курортни плажове предлагат безброй забавления като сърф, джет, спускания с парапланер, парашутизъм, водни гмуркания. За любителите на водни приключения аквапаркът на к.к. Златни пясъци е на разположение през летният сезон.

HTML код на статия

Автор: bon15


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар