Децата в модерното време

Всяко едно дете обича игрите. Често трудно разбиращи за големите, които някак са загубили пламъка си от детството, игрите на децата се превръщат за нас като нещо чуждо, странно и дори понякога плашещо. Как да знаем, че детето ни се развива правилно и трябва ли да се стресираме, когато то играе на странни игри, а понякога и включващи насилие?

Сама по себе си играта на детето не е образователна. Образователна е мотивацията на детето и целта към която се стреми. Ние трябва да разберем, че играта е процес, който може да причислим към жизненоважните. Детето не трябва да се лишава от игрите. Не трябва да се лишава и от компания за тях. То може да си играе и само, но може и да иска някого до себе си – кой ще е Батман, Супермен или някоя принцеса…

Първите седем години, всички знаем, че са важни. Когато детето е с особено богато въображение, ние трябва да му помогнем, то да не остане закрито някъде, а да се използва по начин, който ще бъде полезен и за в бъдеще. Играта за децата е сериозна работа и от особено значение е отношението на големите хора, които ги наблюдават. В никакъв случай не трябва да подхождаме с насмешка към детето ни.

В днешното модерно време става все по-трудно да разберем и да отсеем с какво да си играе малкият човек, всичко ли е една безобидна игра. Първото нещо, което трябва да разберем, е че играта няма как да е безобидна. Всичко това ще се въведе в съзнанието на детето ни и от нас зависи каква точно информация ще достигне до него. Второто важно нещо на родителите и близките е, да не се подминава играта на детето с лекомислие. Знаем как, когато сме твърде заети пускаме анимацията по телевизията, за да кротне малчуганът. Това, на което не обръщаме внимание е какво точно дават по телевизията. Ако приемате думите насериозно, ще може да видите как повечето анимации в днешно време са свързани със злодеи, убийства, насилие. Добре, разбираме, че няма нищо общо с филмчетата, с които ние сме израстнали, но още по-сериозно става, когато разберем, че острите форми в анимациите създават едно агресивно поведение, което със сигурност не е добре дошло за нашето дете. Така че следващия път, когато натиснем копчето на телевизора, нека не изместваме глава веднага, а да видим какво дават, и ако дори ние не можем да си обясним що за същество е това (със сигурност сте виждали едни човечета, които трудно може да разберете какво са), нека сменим канала някъде, където има по-заоблени форми, по-светли цветове и усмивки. Просто запомнете правилото за острите фигури, тъмните цветове. Това ще ви е от полза и за усмивката на детето.

Тези дни много се заговори и за приказките, които някои твърдят, че са неполезни за децата. Но не се забелязва една съществена разлика. В нашето съзнание ние сме събрали достатъчно житейски опит, за да може да си представим една лоша вещица, един лош злодей, циклоп, Торбалан дори го имаме като образ в главата си. За нас приказките звучат плашещо като филм на ужасите. А сега си представете детето, което няма образи в съзнанието. То те първа ще тръва по този път. За него баба Яга е олицетворение на злото, а принцесата е най-красива. То ще използва всичкото си въображение, за да “вкара форми в съзнанието си”. За него няма да има нищо плашещо, поради простата причина, че неговият ресурс е малък и разчита само на него. А сега си представете как наготово му представяте всичко на картинки от малкия екран. Нашето дете в повечето от случаите няма да е готово да възприеме тези образи.

И така разбираме, че старите класически приказки, филмите със щастлив край и разбирателството между нас с малките човечета е най-добро за тяхното възпитание и развитие по отношение на игрите. Няма нищо по-хубаво от един слънчев ден с приказка и тичане в парка, отколкото телевизор и учене да се борави с таблет. За да предотвратим странните игри на детето ни, ние трябва да премахнем източника за тях – а това са рисунките на неща, които децата не разбират, но с любопитството си започват да изследват. Ние, големите хора трябва да запомним, че за всичко си има време. Нека направим детството на нашите деца спокойно, красиво и слънчево.

HTML код на статия

Автор: AnotherWriter


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 3 гласа)
Децата в модерното време, 6.0 out of 6 based on 3 ratings

Напиши коментар