Известни марки за часовници произвеждащи собствени метали

Всички сме запознати с най-популярните материали за корпуси на часовници – стомана, розово злато, титан, и така нататък. Но какво да кажем за материали като Rolesium, Ceragold и Powerlite? Въпреки, че много марки за часовници се гордеят с произвеждането на собствените си корпуси, механизми и циферблати, само шепа от тях са отделили допълнителни усилия и всъщност са изобретили свои собствени материали, най-вече за използване в корпусите, но понякога дори и за частите вътре в часовника. Много от тези усилия марките влагат в разработването на нови сплави, в опит да се направи по-силен, по-лек и устойчив на надраскване материал. По-долу ви представяме седем марки, които са измислили свои собствени сплави, чрез комбиниране на различни метали.

Един от металите, разработен от Rolex е материал, известен като Rolesium, суперсплав комбинация от неръждаема стомана 904L и платина 950. Rolesium се използва в 40-мм корпус на Rolex Yacht Master, който е показан на снимката.

1

 

 

 

 

 

 

 

 

Rolex също разработва материал наречен Cerachrom, който е използван при пръстена на корпуса на Rolex Submariner и на Rolex Daytona Cosmograph 50th Anniversary, който беше представен на Baselworld 2013. Cerachrom е вид керамика , която е екстра-твърда и устойчива на корозия. Пръстените Cerachrom са гравирани с цифри и деления, покрити с тънък слой от платина чрез PVD процес.

Механизмът на Rolex Daytona Cosmograph 50th Anniversary също така разполага със спирална пружина, изработена от син Parachrom, друг ексклузивен материал на Rolex, който е устойчив на магнитни полета. Parachrom е сплав от ниобий, цирконий и кислород, която остава стабилна при температурни промени и е 10 пъти по-малко податлива на сътресения, според Rolex.

2

 

 

 

 

Omega е марка, която прекарва години в разработването на материал, смесен от керамика и 18k злато, известен още като Ceragold. Техниката използвана за направата Ceragold дава възможност за залепване на 18k злато върху керамиката, като също се използва за създаване на керамични декоративни пръстени на корпусите със златни номера, които са гладки на пипане, като при часовник Omega Seamster Planet Ocean Ceragold.

3

 

 

 

 

Като част от своята “фюжън” философия, Hublot разработват няколко свои собствени материали. Сред тях са материали като металокерамика(смес от керамика и метал) и Hublonium, сплав съставена от магнезий и алуминий. Марката също създава здрава, устойчива на надраскване златна сплав, известна като Magic Gold. Изработена е от 75% чисто злато, Magic Gold е направена чрез процес, в който златото се претопява и се съединява с керамика (пореста и по-твърда от златото), в резултат на което се получава по-твърдо злато.

4

 

 

 

 

 

 

 

 

Марката Chanel представя своя нов часовник J12 Chromatic, дамски модел, изработен от патентован материал, наречен Biege Gold(бежово злато). Това е сплав от розово злато разработена така, че да не опетни стандартните розово-златни сплави. Корпусът с диаметър 38-мм на J12 Chromatic съчетава новия материал с титанова керамика, в който е поместен автоматичен механизъм с резерв на мощност за 42 часа.

5

 

 

 

 

 

 

 

Maurice Lacroix е разработила патентована сплав, наречена PowerLite, съставена от пет елемента – алуминий, магнезий, титан, цирконий и керамика. Елементите са специално конструирани за осигуряване на широка палитра от цветове. PowerLite е материал, който реагира много по-добре на анодиране и поставяне на цветни повърхности, отколкото другите алуминиеви сплави, използвани в превозните средства, самолети и архитектура. Той също тежи наполовина на стоманата, но е два пъти по-твърд. Maurice Lacroix използва PowerLite за цветните и декоративни рамки на корпусите на своите спортни часовници Pontos S Extreme, представени на Baselworld 2014.

6

 

 

 

 

 

 

 

 

Японската марка Seiko е прекарала пет години в разработването на специална сплав, наречена Spron 610, която има по-голяма устойчивост на удари и магнетизъм, отколкото стандартните сплави. Тази сплав е използвана за спиралната пружина на няколко от механизмите, включително Cal. 9S86, който е използван в модел Grand Seiko Hi-Beat 36000 GMT. Марката разработва и друга сплав, Spron 530, използвана за главната пружина на механизма. Spron 530 дава възможност на пружината да издържа на по-висок въртящ момент, който се изисква от висока честота на баланс на механизма и допринася за впечатляващ резерв на мощност до 55 часа.

7

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар